24.09.2013.

Konferencija za novinare i gastro radionica povodom 9. Bučijade


24. rujna 2013 godine u prostorijama Hotela Sport održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja programa ovogodišnje 9. Bučijade i gastro ponude ivanićgradskih restorana s jelovnicima od buče.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i   direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ankica Bešter te su pozvali novinare i sve prisutne da 19. i 20. listopada dođu u Ivanić-Grad i medijski poprate Bučijadu.

Tajnica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske Marica Svetlečić najavila je na Bučijadi predstavljanje Premium  - bučinog ulja vrhunske kvalitete te napomenula kako su grafički izgled i naziv znaka registrirani pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig čime će proizvođači na tržište staviti svoj prepoznatljivi proizvod, a potrošači će dobiti jamstvo o njegovoj visokoj kvaliteti i to ne samo na hrvatskom tržištu već i na području Europske unije.

Gastro novinarka portala Oblizeki Božica Brkan održala je prezentaciju o primjeni buče i bučinog ulja danas, te prednosti koje prehrana s tom namirnicom donosi.

Konferenciji je prisustvovao i kum ovogodišnje Bučijade Sandi Cenov koji je tom prilikom najavio koncert u svojem rodnom gradu povodom održavanja te manifestacije.

Nakon konferencije za novinare održalo se predstavljanje ugostiteljskih objekata koji su više nego impresivno prezentirali svoje jelovnike od buča, te predstavljanje obiteljskih i ekoloških poljoprivredna gospodarstva koja uzgajaju i prerađuju buče bez kojih namirnica i jela od buče ne bi ni bilo.

Na samom kraju predstavio se kuhar Robert Slezak koji je za kuhare, ugostiteljske djelatnike, uljare i ostale uzvanike održao gastro radionicu Oblizeka pod nazivom "Buče- nadahnuće za cijelu godinu" predstavivši mnoge inovativne recepte s bučom, brašnom od buče i bučinim uljem. Pritom je istaknuo kako su jela od buče još uvijek podcijenjena   i zanemarena, a i kada se koriste, koriste se eventualno za prilog ili slani kolač, no potencijal buče je jako velik i nema prepreke da postane učestalo glavno jelo na svakom stolu.

Također, savjetovao je kuharima i ugostiteljskim djelatnicima da uvrste u svoje jelovnike jela od buče i to ne samo za vrijeme Bučijade već kroz čitavu godinu kako bi se ta zdrava jela promovirala i ušla u upotrebu u svakom domaćinstvu.

9. Bučijada u Ivanić-Gradu ponovno uzela puno pozornosti i ugostitelja i medija i očito je da se ova manifestacija iz godine u godinu penje na karti turističkih događaja Zagrebačke županije i Hrvatske.

p9241408.JPG   p9241409.JPGp9241410.JPGp9241412.JPGp1060405.JPGp1060406.JPGp1060407.JPGp1060409.JPGp1060411.JPGp1060417.JPGp1060418.JPGp1060420.JPGp1060424.JPGp1060427.JPGp1060434.JPGp1060440.JPGp1060443.JPGp1060447.JPGp1060448.JPGp1060451.JPGp1060456.JPGp1060460.JPGp1060462.JPGp1060463.JPGp1060469.JPG    p1060507.JPGp1060518.JPG    p1060514.JPG   p1060512.JPGp1060511.JPGp1060495.JPG