05.09.2013.

Posjet Muzeju naftne industrije Mađarske


U utorak, 3. rujna 2013. godine, predstavnici Grada Ivanić-Grada i tvrtke INA d.d. posjetili su Muzej naftne industrije Mađarske u Zalaegerszegu.

Grad je predstavljala zamjenica gradonačelnika Gordana Brcković, tvrtku INA d.d. Ivana Kaličanin zaposlena u SD Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, Proizvodna regija Zapadna Hrvatska sa sjedištem u Ivanić-Gradu te Otto Močnek vodeći specijalist za nadzor izgradnje u sektoru razvoja rafinerije i marketinga i Velimir Čorba u ime službe za odnose s javnošću. U ime udruge civilnog društva Prijatelji baštine muzej je posjetila predsjednica Udruge Katarina Magić Koščević.

Povod odlasku u Muzej naftne industrije Mađarske bilo je službeno otvorenje novog postava muzeja; izložbe minerala i ruda; izložbe vezane uz početke Upstream aktivnosti istraživanja podzemnih voda te izložbe preuređene kompresijske stanice i degazolinaže kao i otvorenje nove edukativne i konferencijske dvorane. Delegacija iz Hrvatske, odnosno Ivanić-Grada ovaj posjet je ujedno iskoristila i za upoznavanje s postavom i organizacijom muzeja obzirom da Grad Ivanić-Grad želi osnovati prvi muzej nafte u Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog otvorenja na kojemu su govorili svi uzvanici su obišli unutarnji i vanjski muzejski postav, a nakon službenog dijela delegacija iz Hrvatske održala je sastanak s ravnateljem muzeja. Na sastanku se razgovaralo općenito o povijesti muzeja nafte u Mađarskoj, o organizaciji, zaposlenicima, financiranju, sponzorima, suradnji sa sličnim muzejima i udrugama u Europi i svijetu te o participiranju u projektima koji se financiraju putem fondova Europske unije. Ravnatelj Muzeja naftne industrije Mađarske ponudio je stručnu i logističku pomoć pri osmišljavanju muzeja nafte u Ivanić-Gradu te obećao uzvratiti svoj posjet Ivanić-Gradu.

Muzej naftne industrije Mađarske, osnovan 1969. godine, nalazi se u središtu prvoga eksploatacijskog polja u Mađarskoj, neposredno pored Seoskog muzeja Göcsej. Muzej prikazuje postavom cjelokupnu povijest mađarske naftne, plinske, rudarske i vodorudarske industrije od zadnje trećine 19. stoljeća do današnjih dana. Od godine 1999. u postav je uvršten i prikaz povijesti eksploatacije geotermičke energije. U izložbenim paviljonima koji se prostiru na 30 tisuća četvornih metara može se vidjeti velik broj raznolikih i vrijednih eksponata, uključujući pisane dokumente, slike i ostale predmete fonda. Muzej u Zalaegerszegu ujedno posjeduje zasebne funduse poput izložbe posvećene sv. Barbari, postav primijenjene umjetnosti, etnografske sadržaje i izložbu maraka.

1.JPG     2.JPG     3.JPG

4.JPG     6.JPG     15.JPG

23.JPG