20.09.2013.

Projektna radionica u sklopu projekta RE-SEEties


U četvrtak 19. rujna 2013. godine u prostorijama Hotela Sport održana je radionica u sklopu projekta RE-SEEties.

U uvodnoj riječi Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, g. Javor Bojan Leš pozdravio je sve prisutne   i podržao radionicu te izrazio nadu da bi Ivanić-Grad mogao naučiti iz dobrih primjera iz drugih zemalja i u skoroj budućnosti profitirati ovakvim i sličnim projektima i konačno riješiti probleme sa zbrinjavanjem otpada.

Ravnatelj REGEA-e, g. Julije Domac najavio je bi provedbom ovog projekta Ivanić-Grad trebao postati primjer drugima u Hrvatskoj i regiji.
Voditelj projekta, g. Hrvoje Maras predstavio je projekt RE-SEEties te je naglasio da je riječ o projektu s dugoročnom vizijom pretvaranja jugoistoka Europe u energetski učinkovitije urbane zajednice.   Rješenja koja nudi ovaj projekt su integrirano rješavanje otpada i energije i osvješćivanje na lokalnoj razini, kako građana tako i lokalnih vlasti. Cilj je unaprijediti procese donošenja odluka strateških dokumenata i razinu stručnosti na polju energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom. Cilj je promjena ponašanja potrošača i smanjenje potražnje za energijom korištenjem inovativnih tehničkih i financijskih mehanizama.

U prvom djelu radionice pod nazivom Gospodarenje otpadom- strategija razvoja i realizirani projekti prisutni su mogli čuti o lokalnim iskustvima, ali i o praksi iz susjednih zemalja.

Direktor trgovačkog društva IVAKOP d.o.o. Milan Erjavec istaknuo je kako u većem dijelu Hrvatske, a tako i u Ivanić-Gradu, ne postoji kultura razvrstavanja otpada. Skuplja se samo miješani otpad, a iznimke su zeleni otoci gdje građani imaju mogućnost selektivno odlagati otpad. Želja direktora je da na deponijima završava što manje otpada, a do toga se može doći upravo razvrstavanjem.

Slučaj iz Slovenije po potpuno drugačiji. Dr. Dušan Klinar prezentirao je primjer grada Ptuja i metodu termičke obrade otpada. Napomenuo je kako je Hrvatska na europskom dnu što se tiče iskorištavanja otpada, a u vrhu kada je u pitanju količina otpada po domaćinstvu. Slovenija je tu količinu smanjila već spomenutim razvrstavanjem, a pokazalo se kako je građani posjeduju iznimno veliku ekološku svijest i nije trebalo puno vremena da počnu u potpunosti surađivati u projektima selekcije.

Partner iz Grada Budimpešte smatra da je ključ u informiranju i komunikaciji s građanima, što dovodi do uspješne suradnje i na kraju i uspjeha takvih projekata. Posebnu pozornost mora se posvetiti edukaciji djece koja bi se od malih nogu učila razvrstavanju otpada, posebice na pozitivnom primjeru odraslih. Istaknuo je vrlo dobar primjer grada Maastrichta koji ima razvijene programe ekološke edukacije mladih i starih.
Tema drugog dijela radionice bila o obnovljivim izvorima energije - potencijali i realizirani projekti.

Voditeljica međunarodne suradnje u REGEA-i, gđa. Vesna Kolega predstavila je Akcijski plan energetski održivog razvitka Ivanić-Grada (SEAP) istaknuvši Sporazum gradonačelnika koji je Grad Ivanić-Grad potpisao u veljači 2009. godine, kao treći grad u RH, odmah iza Zagreba i Rijeke.
SEAP-om se Ivanić-Grad obvezao da će voditi politiku povećanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisije CO2 s ciljem podizanja svijesti građana o nužnosti štednje energije u svim segmentima života i rada.

Viša stručna suradnica za gospodarstvo Grada Ivanić-Grada Marija Čehko održala je predavanje o Gradu i projektima održive energije koji se izvršavaju ili su u planu, a koji su dio upravo SEAP-a.

Stručna predavanja održali su g. Leon Lepoša s Fakulteta strojarstva i brodogradnje o istraživanju i promociji plitkih geotermalnih potencijala u RH, g. Ivan Šimić iz Regionalne energetske agencije Sjever o projektu GeoSEE- Inovativno iskorištavanje nisko-temperaturnih geotermalnih izvora u JI Europi, te g. Christos Nakos iz organizacije C.R.E.S (Grčka) o geotermalnim dizalicama topline u zgradarstvu na primjeru projekata iz Grčke.
Prisuti su mogli poslušati i predavanje ravnatelja Naftalana, dr. Gorana Maričića o Specijalnoj bolnici Naftalan, koji je govorio o dosadašnjem radu bolnice, ali i o planovima razvoja i proširenja kapaciteta.

O ulozi organizacija civilnog društva u energetskom planiranju govorila je gđa. Slavica Robić iz udruge DOOR, a radionicu je završio g. Hrvoje Maras sa prezentacijom o financijskim mehanizmima za provedbu projekata obnovljivih izvora energije.
Radionica u organizaciji REGEA-e i Grada Ivanić-Grada je pokazala velike potencijale projekata kao što je RE-SEEties i mogućnosti održivog gospodarenja otpada   i očuvanja energije u praksi, te neprocjenjivu korist koju bi od njega mogao imati Grad Ivanić-Grad i svi njegovi stanovnici.

p9191180.JPG  p9191183.JPG  p9191186.JPG  p9191187.JPG  p9191188.JPG  p9191192.JPG  p9191194.JPG  p9191195.JPG  p9191197.JPG  p9191199.JPG  p9191200.JPG  p9191203.JPG  p9191206.JPG  p9191210.JPG  p9191211.JPG  p9191213.JPG  p9191215.JPG  p9191216.JPG  p9191219.JPG  p9191222.JPGp9191230.JPG  p9191231.JPG  p9191233.JPG