28.04.2014.

Predstavljanje VIRTUALNE CEHOVSKE ŠKRINJE poljanskih obrtnika

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada u suradnji s udrugom građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad i Udruženjem obrtnika Ivanić-Grad, a pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada organizira predstavljanje VIRTUALNE CEHOVSKE ŠKRINJE poljanskih obrtnika i obilježavanje DANA OBRTNIKA Udruženja obrtnika Ivanić-Grad u utorak, 29. travnja 2014. godine s početkom u 19,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu.

Događanje će otvoriti gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš te naglasiti važnost obrtništva za razvoj Ivanić-Grada. O značaju poduzetništva i obrtništva za razvoj Republike Hrvatske govorit će Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra Gordana Marasa iz Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Projekt digitalizacije dokumenata iz cehovske škrinje poljanskih obrtnika predstavit će Katarina Magić Koščević, predsjednica udruge građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad, dok će Ankica Bešter, direktorica Turističke zajednica Grada Ivanić-Grada objasniti važnost digitalizirane baštine za promociju Grada Ivanić-Grada.

O važnosti digitalizacije baštine u hrvatskim i europskim okvirima govorit će dr. sc. Sofija Klarin Zadravec iz Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Najvažnije dokumente iz cehovske škrinje predstavit će Vida Pust Škrgulja u ime udruge građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad.

O radu Udruženja obrtnika Ivanić-Grad govorit će Lidija Lovreković, a priznanja obrtnicima povodom jubilarnog rada dodijelit će Branko Jakopčević, predsjednik Udruženja obrtnika Ivanić-Grad i Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra Gordana Marasa iz Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Grad Ivanić-Grad ovim događanjem spaja svoju obrtničku prošlost sa sadašnjim, ali i budućim vremenima. Cehovska baština dobiva novu priliku za promociju, vrednovanje i istraživanje kroz Virtualnu cehovsku škrinju, a obrtnici poticaj da nastave s radom i razvijaju obrtništvo Ivanić-Grada, kako su to činili i brojni obrtnici udruženi u cehove starog Ivanića.