17.12.2014.

Operativna akcija - Mir i dobro

Policijska postaja Ivanić Grad, kao i svake godine, povodom predstojećih Božićnih i Novogodišnjih blagdana provesti će preventivne mjere i radnje pod nazivom “Mir i Dobro”.

Akcija će se provesti u vremenu od 15. prosinca 2014. g. do 08. siječnja 2015. g., a cilj akcije je spriječiti zlouporabu oružja i pirotehnike u blagdansko vrijeme, upozoriti na nestručno rukovanje, ali i sankcije.

Upravo zbog toga počet će pojačan nadzor nad prodajom pirotehnike u trgovinama ali i na mjestima gdje se pirotehnika prodaje ilegalno.

Poseban apel upućuje se građanima koji ilegalno posjeduju oružje da je i dalje u tijeku akcija dobrovoljne predaje oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, bez sankcija za posjednika, te pozivamo građane da oružje ili eksplozivne tvari koje nelegalno posjeduju mogu predati policijskim službenicima u prostorijama Policijske postaje Ivanić Grad, Informativnom centru policije u Križu ili o tome dojaviti na telefon 01/4570-060, te će policijski službenici na adresi stanovanja preuzeti oružje.

Skreće se pozornost građanima koji legalno posjeduju oružje da će svaka zlouporaba istog, odnosno korištenje oružja u svrhu zabave biti sankcionirana uz oduzimanje oružja i odobrenja za držanje oružja.

S tim u svezi obavještavaju se građani da se pirotehnička sredstva koja građani mogu nabaviti i koristiti razvrstavaju u razrede, te na svakom pakovanju pirotehničkog sredstva, kao i na pirotehničkom sredstvu mora biti oznaka kojem razredu pripada.

Pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada.

Pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.
Pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi sl. proizvodi koji predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva I. razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14 godina;

Pirotehnička sredstva II. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Upozoravamo građane da se navedenih uputa pridržavaju, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, posebice da se dozvoljena pirotehnička sredstva ne koriste na mjestima i u prostorima, gdje se u dane blagdana okuplja veći broj građana, jer će svako nezakonito korištenje pirotehničkih sredstava ili oružja biti sankcionirano.

U cilju što povoljnijeg stanja sigurnosti policijski službenici Policijske postaje Ivanić Grad svim građanima i slušateljima žele sretne i blagoslovljene predstojeće božićne i novogodišnje blagdane.