10.12.2014.

Policijsko izvješće tjedna ( od 1.do 7.12.2014.)

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirano je 6 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, od kojih je 1 kazneno djelo Teške krađe, 2 kaznena djela Krađe, 1 kazneno djelo Prijetnje počinjeno, 1 kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i 1 kazneno djelo Nedozvoljena proizvodnja. Vezano uz navedeno protiv počinitelja 1 kaznenog djela Prijetnje, 1 kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i 1 kaznenog djela Nedozvoljena proizvodnja Policijski službenici PP Ivanić Grad proveli su kriminalističko istraživanje te su protiv počinitelja podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Na postajnom području PP Ivanić Grad u proteklom tjednu evidentirane su 2 prometne nesreće s materijalnom štetom i 1 prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 77 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je 8 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola većom od dozvoljenog.

Obavještavaju se građani da Policijska postaja Ivanić Grad provodi kampanju “Manje oružja, manje tragedija” s ciljem upoznavanja javnosti o opasnostima od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i poticanje građana na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju, bez zakonskih sankcija.

Dosadašnja iskustava stečena provođenjem operativne akcije “Mir i dobro”, ukazuju da će veći broj građana nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se također očekuje i nezakonito korištenje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava čije posjedovanje građanima nije dopušteno. Iako Policijska postaja Ivanić Grad u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave i sa udrugama proizašlim iz domovinskog rata svake godine provodi akciju dobrovoljne predaje oružja čije posjedovanje građanima nije dopušteno, a rezultati tih akcija su značajni, za pretpostaviti je da građani još uvijek u svojim prostorima nelegalno drže opasna eksplozivna sredstva i oružje. Stoga se pozivaju građani da ako posjeduju minsko-eksplozivna sredstva i oružje koje nelegalno posjeduju da isto dragovoljno predaju, a u slučaju dragovoljne predaje istog građani ne snose nikakve sankcije i građanima se nudi potpuna anonimnost uz dolazak policijskih službenika u civilu na adresu stanovanja radi preuzimanja oružja.

Molimo građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, jer se na taj način ugrožavaju životi drugih ljudi.

Za potrebe predaje oružja građani mogu kontaktirati policijske službenike Policijske postaje Ivanić Grad pozivom na telefon broj 01/4570-060, kao i pozivom na broj 192.