17.06.2014.

Prezentacija centara za gospodarenje otpadom

17. lipnja 2014. godine u 19,00 sati u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, održana je prezentacija centara za gospodarenje otpadom i odvojenog sakupljanja otpada s primjerima dobre prakse iz Republike Slovenije.
Prezentaciju su održali predstavnici tvrtke “Radix” i komunalne tvrtke “Snaga” javno podjetje d.o.o. iz Ljubljane.

Predstavnik komunalne tvrtke “Snaga” predstavio je tvrtku i upoznao prisutne s problemima ali i uspjesima tvrtke te napomenuo kako je u odvojenom prikupljanju otpada Ljubljana pri samom vrhu među europskim gradovima. Također je napomenuo kako je “Snaga” u posljednjih 10 godina raznim akcijama konstantno radila na podizanju svijesti i znanja o važnosti recikliranja i pravilnom odvajanju otpada ali unatoč tomu svaki pojedinac u Sloveniji godišnje odbaci više od 5 kg korisnih tvari.

Tvrtka “Radix” vlasnik je postrojenja za biološko mehaničku obradu otpada. Osim prezentacije tvrtke, predstavnik poduzeća objasnio je prisutnima osnovni princip rada BMO postrojenja. Naglasio je kako je za dobivanje bespovratnih sredstava EU fondova vrlo bitno dobro pripremiti investicijsku i projektnu dokumentaciju.

U ime Zagrebačke županije prezentaciji su bili prisutni predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i Nenad Babić pročelnik odjela za promet i komunalnu infrastrukturu. U ime Grada Ivanić-Grada prisustvovali su gradonačelnik Javor Bojan Leš i predsjednik Gradske skupštine Željko Pongrac, dok su i ime Općine Kloštar Ivanić i Križ bili Željko Filipović i Marko Magdić. Uz zainteresirane građane, na prezentaciji su bili i predstavnici gradskih komunalnih tvrtki.