09.05.2014.

7. Agro Arca u Biogradu na Moru

Ovaj vikend u Biogradu na Moru otvorena sedma Agro Arca, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji na kojem inovatori, poljoprivredni proizvođači, ali škole i fakulteti predstavljaju više od 400 inovacija, proizvoda, novih ideja i tehnologija. 

Na sajmu se uz domaće, predstavljaju i izlagači iz desetak zemalja svijeta, najviše iz bliskoistočnih zemalja, Irana, Iraka, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Katara. Upravo je zato i jedna od važnijih tema ovogodišnjeg sajma halal industrija i mogući izlazak hrvatskih proizvođača na tržište koje se procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara.

 

Predavanje na tu temu sutra će u sklopu sajma održati Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, a trima izlagačima s ovogodišnje Agro Arce bit će dodijeljeni i halal certifikati. Posjetitelji i izlagači sutra će moći poslušati i predavanja o zaštiti intelektualnog vlasništvu u djelatnostima vezanim uz poljoprivredu te o položaju i ulozi zadruga u maslinarstvu i uljarstvu, a bit će održana i vođenja degustacija maslinovog ulja. 

Sajam je danas otvorio Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, a otvorenju su nazočili i župan Karlovačke županije Ivan Vučić, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Ivanić Grada grada partnera Javor Bojan Leš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, načelnik općine Vižinada Marko Ferenac, Aldin Dugonjić, predstavnik Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete te Alireza Rastergar, predstavnik zemlje partnera Islamske Republike Iran, inače i predsjednik Prvog instituta inovatora i istraživača u Iranu.