10.05.2014.

Dubrovnik 2014. dogradonačelnik g. Željko Posilović položio vijenac na centralni spomenik poginulim braniteljima na Osojniku

U organizaciji UHDDR-a Ivanić-Grad te uz potporu Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ivanić-Grada tijekom proteklog vikenda hrvatski dragovoljci i branitelji posjetili su Dubrovnik i dubrovačko zaleđe prisjećajući se odlaska 129 dragovoljaca s područja Otoka Ivanića na Južno vojište 1992. godine.

Gotovo 22 godine nakon sudjelovanja u oslobodilačkoj, legitimnoj i od međunarodne zajednice priznatoj operaciji deblokade Dubrovnika i oslobođenja dubrovačkog zaleđa koja je započela 10. travnja 1992. godine pod zapovjedništvom generala zbora Janka Bobetka, hrvatski su dragovoljci krenuli na put sjećanja zajedno s porodicama poginulih branitelja Zorana Baričevića i Dražena Markovića. Želja je bila da se prije svega oda počast poginulim suborcima, postavi Spomen ploća na Osojniku, mjestu gdje se nalazi i Spomenik poginulim braniteljima na tom dijelu Južnog vojišta  te porodicama poginulih hrvatskih branitelja na mjestu događanja predoče stvarne okolnosti u kojima se oslobađao hrvatski jug uz sudjelovanje postrojbi iz cijele Hrvatske.

Također željelo se da i naši domaćini, ali i sudionici tih događaja na dubrovačkom ratištu ispričaju stvarnu priču o obrani Dubrovnika 1991. godine, ratnim operacijama 1992. godine koje su herojskom obranom omogućili hrabri branitelji  našeg najjužnijeg grada, u koji neprijateljska, agresorska soldateska tz. JNA, srpskih i crnogorskih rezervista i četnika nikad nije uspjela ući.

Tijekom prvog dana posjeta dragovoljci su zajedno s porodicama poginulih posjetili Vrtove sunca u Orašcu gdje je bila baza iz koje se 1992. kretalo na borbene položaje, Spomen sobu branitelja 163. dubrovačke brigade, muzej grada Dubrovnika na Srđu te postavili Spomen ploču na Osojniku. 

Slijedećeg dana dogradonačelnik grada Ivanić-Grada g. Željko Posilović u nazočnosti sudionika puta sjećanja položio je vijenac na centralni spomenik na Osojniku, a porodice uz Spomen ploču našim poginulim branitelja.