13.05.2015.

Agro Arca 2015. - Veliki uspjeh predstavnika Grada Ivanić-Grada

U Trilju je od 8. do 10. svibnja održan osmi po redu Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji je ove godine održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta.

Sajam je otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja kao izaslanik predsjednice, a u prigodnom programu otvorenja uzvanicima su se obratili i predstavnici organizatora, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Okupljene su pozdravili i Veleposlanik Islamske Republike Iran u Hrvatskoj Mohammad Ebrahim Taherian Farda, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Alireza Rastegar i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu te inicijator i jedan od osnivača AGRO ARCE Miljenko Šimpraga. Otvorenju, kao i cijeloj manifestaciji prisustvovao je i Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, obzirom da je Grad Ivanić-Grad bio partner Gradu Trilju u organiziranju manifestacije.

U tri dana na AGRO ARCI predstavljeno je tristotinjak inovacija, proizvoda i projekata iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije domaćih i inozemnih izlagača, poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, inovatora i udruženja inovatora te fakulteta. Predstavljene su poljoprivredne mogućnosti i potencijali gotovo 40 gradova i općina partnera sajma, od Ivanić-Grada, Bjelovara, Slatine, Virovitice i Karlovca, preko Trogira, Solina, Kaštela, do Mostara.

Grad Ivanić-Grad predstavio se preko Aronia live d.o.o. (šest ekološki certificiranih proizvoda), EPG Sever (tri ekološki certificirana proizvoda), Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske s projektom standardizacije proizvodnje i označavanja kvalitete bučinog ulja jamstvenim žigom registriranim u Državnom  zavodu za intelektualno vlasništvo (Premium  bučino ulje), te Računalnog i elektroničkog kluba Ivanić-Grad – Tin Biršić  s projektom Sigurnosni sustav za zaštitu nasada . Tradicijske posavske pjesme predstavila je ženska pjevačka grupa KUD-a Seljačka sloga iz Posavskih Brega koja je nastupila na otvorenju, prilikom obilaska izlagača i na etno večeri 8.svibnja u centru Trilja.

Sajam je zatvoren 10. svibnja dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima sajma i to zlatnih, srebrnih i brončanih medalja koje je dodjeljivao Stručni ocjenjivački sud u čijem su sastavu sveučilišni profesori i stručnjaci iz gotovo svih područja djelovanja.

 

S ponosom objavljujemo postignute rezultate naših predstavnika:

  1. Tin Biršić osvojio je zlatnu plaketu za Sigusnosni sustav poljoprivrednih nasada;
  2. Aronia live je dobila zlatnu plaketu za Bio aronija čaj;
  3. Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske dobila je srebrnu plaketu za projekt standardizacije proizvodnje bučinog ulja;
  4. EKO Sever dobilo je brončanu plaketu za svoje proizvode.