17.11.2015.

Krenula isplata naknada za rodino gnijezdo

Vlasnici/korisnici objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu.  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i u 2015. godini sredstva za provedbu projekta ''Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini'' na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva su već trebala stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim projektom se, sedmu godinu za redom, vlasnicima/korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta. Ove godine ukupno je isplaćeno 60.300 kuna za 86 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

Projekt  ''Zaštita i očuvanje bijele rode'' na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, iz  godine u godine na području Zagrebačke županije uočava se sve veći broj gnijezda. U 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama i  151 na stupovima

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.