16.11.2015.

Provedeno osposobljavanje postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Ivanić-Grada

U organizaciji Grada Ivanić-Grada i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb, u Spomen domu Alojz Vulinec i u prostoru Vatrogasne postrojbe Grada Ivanić-Grada, pripadnici postrojbe civilne zaštite Grada Ivanić-Grada opće namjene, s uspjehom su 14.11.2015. završili jednodnevno osposobljavanje za obavljanje poslova koji su u sustavu zaštite i spašavanja predviđeni za postrojbe civilne zaštite opće namjene a u skladu s Procjenom ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od djelovanja prirodnih i tehničko tehnoloških katastrofa i velikih nesreća za Grad Ivanić-Grad.
 
Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera zaštite spašavanja Grada Ivanić-Grada g. Željko Posilović je prije početka osposobljavanja, pozdravio u ime gradonačelnika g. Javora Bojana Leša i u svoje ime, pripadnike postrojbe koji su se odazvali pozivu za osposobljavanje i zahvalio im što su odvojili svoje vrijeme za obuku za obavljanje poslova i zadataka koje u slučaju velikih nesreća i katastrofa obavljaju pripadnici postrojbe civilne zaštite opće namjene.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada, g. Željko Pongrac pozdravio je pripadnike postrojbe u ime Gradskog vijeća Grada Ivanić-Grada i u ime Zapovjedništva civilne zaštite Grada Ivanić-Grada i zaželio im da uspješno prođu predviđenu obuku kako bi se, ako to bude zahtijevala situacija , mogli uključiti zajedno s drugim operativnim snagama zaštite i spašavanja Grada Ivanić-Grada u provođenje svih mjera civilne zaštite.
 
Na početku osposobljavanja član Zapovjedništva civilne zaštite Grada Ivanić-Grada Mario Biršić, prisutnim je pripadnicima postrojbe podijelio reflektirajuće prsluke, koje pripadnici nose prilikom obavljanja zadaća zaštite i spašavanja a koji su nabavljeni sredstvima iz Proračuna Grada Ivanić-Grada za 2015. godinu.
 
Teoretski dio osposobljavanja koji je obuhvatio dva tematska dijela:
-Civilna zaštita u sustavu zaštite i spašavanja,
-Taktika i postupci postrojbi civilne zaštite opće namjene u mjerama civilne zaštite , proveli su predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb na čelu s g. Mariom Vegarom, mag.polit., voditeljem odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb.
 
Drugi, praktični dio osposobljavanja održao se u prostoru Vatrogasne postrojbe Grada Ivanić-Grada u Omladinskoj 30 gdje su pripadnici postrojbe u praksi učili kako se postavlja i sklapa šatorsko naselje, kako se izrađuju zečji nasipi, kako se nose ozlijeđeni iz ruševina i kako se pruža prva pomoć ozlijeđenima. Taj dio osposobljavanja proveli su pripadnici Vatrogasne postrojbe Grada Ivanić-Grada (izrada zečjih nasipa) i pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad (izrada šatorskog naselja, nošenje ranjenih, prva pomoć).
 
Nakon završetka osposobljavanja, pripadnicima postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Ivanić-Grada čestitao je g. Mario Vegar a zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje g. Željko Posilović uručio im je potvrde o završenom programu osposobljavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje naglasivši kako je 14.11.2015. godine važan datum za Grad Ivanić-Grad jer je tim osposobljavanjem Grad Ivanić-Grad dobio još jednu organiziranu operativnu snagu koja će biti od velike koristi svim građanima Grada Ivanić-Grada kada i ako dođe do situacije da će morati biti mobilizirani. U nadi da za to neće biti potrebe, zamjenik gradonačelnika zahvalio je i čestitao svim prisutnim pripadnicima postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Ivanić-Grada na uspješno završenom osposobljavanju a predstavnicima DUZS, Područni ured za zaštitu i spašavanje Zagreb, Vatrogasnoj postrojbi Grada Ivanić-Grada i Gradskom društvu Crvenog križa Grada Ivanić-Grada je zahvalio na provedbi osposobljavanja te ih sve skupa pozvao na ručak koji je za pripadnike postrojbe organizirao Grad Ivanić-Grad u Učeničkom domu u Ivanić-Gradu.