09.10.2015.

Obavijest biračima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj  koji imaju  e-osobnu iskaznicu  ne moraju se aktivno registrirati za parlamentarne izbore. 

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju e-osobnu iskaznicu ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 28. listopadom 2015. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prijavljenog prebivališta u inozemstvu) za predstojeće parlamentarne izbore.

Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 28. listopada 2015. zatražiti promjenu podatka o mjestu aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj) putem aplikacije e-Građani ili na uobičajeni način putem diplomatsko-konzularnog predstavništva. 

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju e-osobnu iskaznicu  odnosno nisu podnijeli zahtjev (s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske) kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati. Više o aktivnoj registraciji možete saznati ovdje.


Uvid u registar birača