08.10.2015.

S kakvim se sve hobijima ljudi bave u svojim podrumima?

Što u podrumima drže Austrijanci a što Hrvati? Čini se da Pool film ima neke odgovore.

Odgovore potražite ovaj petak, 09.10., u kino dvorani POU Ivanić-Grad sa početkom u 20.00 sati uz projekciju dokumentarnog filma „U podrumu“ i razgovor sa gostom, sociologom Draženom Lalićem, profesorom Fakulteta političkih znanosti.

Podrum je u Austriji mjesto za slobodno vrijeme i privatni život. Brojni Austrijanci ondje provode više vremena nego u dnevnoj sobi, koja često postoji samo za pokazivanje. U podrumu uživaju u svojim potrebama, hobijima, strastima i opsesijama. No u našoj podsvijesti podrum je mjesto mraka, straha i ljudskih ponora. Ovo je film o opsesijama, limenoj glazbi i opernim arijama, o skupom namještaju i jeftinim muškim vicevima, o seksualnosti i snimanju, fitnesu i fašizmu, bičevima i lutkama. Duhovit i tužan filmski esej koji preko tipičnih seidlovskih filmskih tabloa uranja u podzemne slojeve austrijske duše.

Dražen Lalić, redovni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti u dosadašnjem radu često se bavio temamam poput sociologija devijacija, sociologija sporta, sociologija mladih itd. Autor je i mnogobrojnih književnih naslova u kojima se osim politikom bavi i pitanjem navijača odnosno mladih. (Torcida – pogled iznutra, Na mladima svijet zastaje...)

Uz zanimljiv film i još zanimljivijeg gosta napravit ćemo brzinsku inventuru austrijskih i hrvatskih podruma.