05.12.2016.

Predstavnici INA-e u Novskoj proslavili Dan sv. Barbare – zaštitnice rudara

Gradsko kino Novska je u petak, 2. prosinca ugostilo predstavnike INA-e na tradicionalnoj proslavi Dana sv. Barbare, zaštitnice rudara. U kinu je tim povodom održana svečana sjednica, kojoj su osim predstavnika INA-e, nazočili rudari, naftaši, te predstavnici županija, gradova i općina, gradonačellnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš te gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je naglasio kako je počašćen što svoj dan obilježavaju u Novskoj, jer je INA kroz svoja sponzorstva i donacije pomagala naše sportske i kulturne projekte, ističući kako je ovo jedan od načina da se zahvalimo na njihovoj svesrdnoj pomoći.

Dan rudara obilježava se od 1920. godine, nakon što su potlačeni rudari započeli svoju borbu za radnička prava, a budući da je posao rudara težak i opasan, mnogi od njih su se u teškim životnim situacijama obraćali sv. Barbari, kršćanskoj mučenici, kao svojoj zaštitnici. Uvaženom skupu obratio se izvršni direktor sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina, Želimir Šikonja, koji je govorio o rezultatima rada i poteškoćama na koje su djelatnici INA-e nailazili tijekom protekle godine. "Cijena nafte i plina je prepolovljena, što je uzrokovalo pad profitabilnosti mnogih projekata i u velikoj je mjeri utjecalo na naše poslovanje" – kazao je Želimir Šikonja, konstatirajući kako je pad cijena nafte i plina utjecao i na gradske Proračune.

Naglasio je da se osjećaju kao važan dio lokalne zajednice, te da su u svakoj regiji  i svakom mjestu gdje se nalaze njihova polja, ostvarili izrazito dobre odnose s predstavnicima lokalne zajednice. "Možda nismo uvijek u potpunosti ispunili neka njihova očekivanja, no oni su nam uvijek svesrdno pomagali, a mi ćemo sukladno našim mogućnostima, nastaviti biti dobri dijelovi naših zajednica" – zaključio je Želimir Šikonja. Tijekom sjednice je posebno naglašeno kako je INA ove godine povećala proizvodnju nafte za 13% u odnosu na prošlu godinu, dok je ta proizvodnja u odnosu na 2013. godinu povećana za enormnih 40%, a usporedno s tim raste i proizvodnja plina. Također su započeti i radovi na polju Jamarice, završen je projekt Međimurje, a od mnogih projekata koje provodi INA, važno je napomenuti i nedavno sklopljen Ugovor o proizvodnji na bloku "Drava 2", koji omogućuje daljnja istraživanja unutar Podravine.

"Za svaki novi kubik nafte i plina treba nam potpora lokalne i šire zajednice, puno novaca, a posebno znanja i rada, odnosno naša profesionalnost u svim segmentima. Stoga se ovim putem zahvaljujem svim jubilarnim djelatnicima od kojih je sve počelo, kolegama iz Crosca, te predstavnicima lokalne samouprave" – rekao je Želimir Šikonja, koji je čestitao svim djelatnicima INA-e blagdan sv. Barbare, kao i nadolazeće blagdane. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je govorio u ime nazočnih gradonačelnika i načelnika, te svih Novljana.

"Grad Novska se trudi da vam na dispoziciji bude sve što je u našoj ingerenciji, kako bi omogućili brži prosperitet i razvoj ove, po meni najvažnije i najznačajnije tvrtke, za koju se iskreno nadam da će uskoro biti isključivo u vlasništvu RH" – izjavio je gradonačelnik Vlado Klasan. Gradonačelnik se na dobroj suradnji posebno zahvalio Dinku Vidakoviću i Zoranu Bonjaju, s kojima izravno surađuje na mnogobrojnim projektima koji su ostvareni između Grada Novske i INA-e. Svečanost je uveličao zbor Glazbene škole u Novskoj pod vodstvom profesora Igora Tatarevića, a druženje je nastavljeno na domjenku u zgradi INA-e Naftaplin.