10.01.2016.

Hrvatska minimalno slavila nad Slovenijom u Ivanić-Gradu

Hrvatska muška rukometna reprezentacija nakon trinaest dana priprema u Ivanić-Gradu snage je odmjerila s reprezentacijom Slovenije uoči odlaska na Europsko prvenstvo u Poljsku. Oba izbornika su prije utakmice najavljivali da rezultat nije imperativ, ali da obje reprezentacije žele pobjedu. Nakon dosta izjednačene utakmice, Hrvatska je pojačala u drugom dijelu i odvojila se da bi na kraju slavila minimalnom razlikom.

Dobro je utakmicu otvorila Hrvatska, Marino Marić i Manuel Štrlek zabijaju za početnih 2:0. Prvi pogodak kod Slovenaca stigao je u trećoj minuti susreta kada s linije sedam metara biva siguran Gašper Marguč. Imali su momci Babića tada priliku iz polukontre zabiti pogodak, no Slovenija je pogrešku naplatila novim golom i poravnanjem na 2:2. Hrvatska je igrala 5-1 obranu koja je s vremena na vrijeme zadavala probleme Vujovićevoj momčadi, a nakon tri uzastopna pogotka Duvnjaka i dva Kopljara, Hrvatska je imala +2 (7:5). Slovenija se ponovno vratila u igru u 21. minuti kada Marguč zabija za 10:10, no raspoloženi Luka Šebetić odvaja Hrvatsku i vodi je, s igračem više, u novo vodstvo. Minutu prije kraja Manuel Štrlek zabija za 15:13, a da gosti dodatno ne smanje zaostatak pobrinuo se Mirko Alilović koji brani posljednji pokušaj Slovenije s linije sedam metara.

Prvih sedam minuta drugog poluvremena na semaforu se zadržala jednaka gol razlika sve do realiziranog kontra napada kada Štrlek na dodavanje Horvata zabija za 20:17. U gotovo jednakom, onom tračkom tempu, igralo se sve do 50. minute susreta kada je izbornik Babić zatražio minuti odmora. Nakon time-outa hrvatska obrana dodatno se pojačala i nije dopuštala Slovencima da se približe, a to je napad nagradio serijom 3-0 za +5 (28:23). Mali pad koncentracije u posljednjim minutama utakmice protivnici su dobro naplatili i uzvratili su s dva put po tri uzastopna pogotka, dok je u hrvatskim redovima uspješan u zadnjem dijelu bio samo Horvat. Stoga je po posljednjem sučevu zvižduku Hrvatskoj pripalo minimalno slavlje (31:30).

Najbolji u hrvatskim redovima bili su Domagoj Duvnjak, Luka Šebetić i Manuel Štrlek svaki s po pet pogodaka, a vratarski tandem Alilović-Stevanović upisao je 14 obrana. Kod Slovenije istaknuo se Gašper Marguč sa šest zgoditaka, jedan manje dodao je Borut Mačkovšek, a vratar Gorazd Škof sakupio je 13 obrana.

Novi susret protiv Slovenije, ujedno i posljednji pripremni pred odlazak na Europsko prvenstvo, Hrvatsku čeka već 9. siječnja u 16:15 sati u slovenskom Kopru.

Tekst: Hrvatski rukometni savez