31.10.2016.

Komemoracija Trokut – Novska 2016.

Na lokaciji Trokut Novska, gdje se nalazi Spomen područje za sve poginule branitelje na zapadnoslavonskom ratištu, danas je u nazočnosti članova porodica poginulih, Izaslanstava Predsjednice HR, ministarstava branitelja, MORH-a i MUP-a , delegacija županija i 28 gradova i općina, te mnogobrojnih pripadnika postrojbi hrvatske vojske i policije održana tradicionalna komemoracija koja se svake godine održava 29. listopada, na dan početka prve oslobodilačke operacije kodnog naziva Orkan ´91 u kojoj je oslobođeno više od 750 km2 teritorija koje su u okupirali JNA i srbočetničke jedinice.

Spomen područje Trokut čini 9 granitnih monolita s imenima 314 poginulih branitelja s područja četiriju županija: Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko bilogorske i Križevačko koprivničke. Jedan od stećaka za poginule branitelje s područja Otoka Ivanića zajednički su 2014. godine podigli Grad Ivanić-Grad te općine Kloštar Ivanić i Križ.

Svečanost je započela svetom misom koju je predvodio msgr. Antun Škvorčević, biskup požeški. Nazočnima se u ime Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obratio njen izaslanik Ante Deur. Ispred Ministarstva branitelja govorio je ministar Tomo Medved, a general Krešo Tuškan ispred MORH-a i Glavnog stožera oružanih snaga RH. U ime MUP-a govorio je izaslanik ministra Marko Rašić, a o ratnim događanjima na zapadnoslavonskom ratištu 1991. Zapovjednik Operativne grupe Posavina brigadni general Rudi Stipčić.

Na Spomen području položeni su vijenci izaslanstava, četiriju županija i 28 delegacija gradova i općina čiji su pripadnici sudjelovali u ratnim operacijama tijekom Domovinskog rata 1991-1995. te pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrova koji su podnijeli najveći teret ratovanja i imali najveći broj poginulih pripadnika. Uz njihov vijenac išli su i generali hrvatskog generalskog zbora.

Na monolit poginulim braniteljima s područja Otoka Ivanića vijenac je položila zajednička delegacija Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ u kojoj su bili i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Počasna postrojba ZUDR Ivanić-Grad na današnjoj je komemoraciji obnašala počasne radnje za sve delegacije Županija, gradova i općina prilikom polaganja vijenaca za što je primila niz pohvala i priznanja.

Potrebno je još reći da je neposredno prije ovogodišnje komemoracije na Trokutu u Novskoj potpisana Povelja o prijateljstvu gradova Ivanić-Grad i Novska. Potpisali su je gradonačelnici Javor Bojan Leš i Vlado Klasan.

Leo Ordanić