28.10.2016.

Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Dodjelom zahvalnica za višestruko darovanu krv, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije (DCK) obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopada.

Domaćin svečanosti bilo je Gradsko društvo Crvenoga križa Ivanić-Grada. Time se želi, naglasila je predsjednica DCK Zagrebačke županije Štefica Kamenarić-Filipović, zahvaliti onima koji su svojom krvlju potvrdili ljubav za bližnjega. „Želimo zahvaliti i obiteljima s više dobrovoljnih darivatelja, kao i onima koji zbog bolesti ili godina svoju krv više ne mogu darivati. Željela bih napomenuti da DCK Zagrebačke županije u potpunosti ispunjava planove koje pred nas postavlja Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i pripadajuće transfuziološke službe. Lani su na području naše županije prikupljene 11062 doze krvi, čime je plan premašen za 1171 dozu“, rekla je Kamenarić-Flipović.

Uz nju, zahvalnice darivateljima uručili su župan Stjepan Kožić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović. „Svako darivanje je neprocjenjivo! Da nema vas, običnih, dobrih, samozatajnih ljudi ne bi bilo ni silnih ozdravljenja kojima svakodnevno svjedočimo. Ne bi Hrvatska bila prva u svijetu po transplantaciji jetre. U ime svih bolesnika kojima ste pomogli veliko hvala“, okupljenima se obratila Irena Jukić.

Robert Markt je rekao da će svaki bolesnik u Hrvatskoj, bio on bogat ili siromašan, zahvaljujući plemenitim i hrabrim gestama darivatelja, dobiti krv kada treba i krvnu grupu koju treba. Zahvalivši okupjenima, župan Kožić je rekao da je darivanje krvi ogromna vrijednost koja se, u vrijeme kada dobrota ne privlači preveliku pažnju, ne može kupiti novcem. „Ponosan sam na darivatelje, spasili su mnoge živote, a zauzvrat nikada nisu ništa tražili“, rekao je.

Portal Volim Ivanić