03.10.2016.

Obljetnica početka Domovinskog rata Otoka Ivanića i Dan branitelja Grada Ivanić-Grada

Pod motom „ Budimo zajedno kao i 1991.“ je u nedjelju 2. listopada 2016. u Ivanić-Gradu svečano obilježena 25. obljetnica od početka Domovinskog rata za područje Otoka Ivanića, te po prvi put Dan branitelja Grada Ivanić Grada.

Odluku o proglašenju Dana branitelja Grada Ivanić Grada 3. listopada, donijelo je ovog ljeta Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za hrvatske branitelje u svrhu očuvanja spomena na Domovinski rat i branitelje koji su u njemu sudjelovali.

Na obilježavanje su bili pozvani branitelji iz svih postrojbi Hrvatske vojske i policije, članovi obitelji poginulih i umrlih branitelja, i građani Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ.

Obilježavanje je započelo misom u Crkvi sv. Petra u 9 sati, nakon koje je veliki broj građana prisustvovao polaganju vijenaca na spomenik poginulim braniteljima u gradskom parku, a potom su sudionici predvođeni Počasnom postrojbom Zajednice udruga iz Domovinskog rata s ratnim zastavama postrojbi Hrvatske vojske i policije svi zajedno u spomen-povorci prošli Moslavačkom ulicom do Doma kulture, gdje je održana svečana akademija.

Na svečanoj akademiji su pročitana imena poginulih branitelja, kojima je odana počast minutom šutnje.

Ispred braniteljskih udruga kao organizatora obilježavanja je govorio predsjednik UHDDR 1991. Otok Ivanić Leo Ordanić, ispred pokrovitelja gradonačelnik Ivanića Javor Bojan Leš, ispred Općine Križ predsjednik Općinskog vijeća Đuro Paher, a ispred Zagrebačke županije izaslanik župana Stjepana Kožića Željko Posilović.

Na doprinos branitelja s područja Otoka Ivanića u Domovinskom ratu su podsjetili ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina brigadni general u mirovini Rudi Stipčić, i jedan od ratnih zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi general pukovnik Marijan Mareković, a u ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Hrvatskih oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović njen izaslanik brigadir Drago Horvat.

Radojka Šporer