25.04.2017.

Tjedno izvješće Policijske postaje Ivanić - 17.- 23. travnja

Na postajnom području Policijske postaje Ivanić Grad, koja teritorijalno pokriva područje grada Ivanić Grada, te općina Križ i Kloštar Ivanić u proteklom tjednu evidentirana su 3 kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a radi se o kaznenim djelima Teška krađa. Navedena djela počinjena su od strane nepoznatih počinitelja, te se provode kriminalistička istraživanja od strane policijskih službenika, a kaznene prijave biti će dostavljene nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PP Ivanić-Grad u proteklom tjednu proveli su krim istraživanje u kojem je utvrđen počinitelj jednog kaznenog djela krađa iz ranijeg izvještajnog razdoblja protiv kojeg slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PP Ivanić Grad su u proteklom tjednu evidentirali 87 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je 5 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od dopuštene.

Od strane ove Postaje podnijeto je 5 optužnih prijedloga i to 1 za prekršaj iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, 1 iz Zakona o oružju, 1 iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te 2 iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U proteklom tjednu nije se dogodila niti jedna prometna nesreća.

I nadalje upozoravamo građane na povećani broj kaznenih djela krađa, teških krađa i kaznenih djela prijevara na području Policijske uprave zagrebačke, Policijske postaje Ivanić-Grad, te na način počinjenja predmetnih kaznenih djela koji je različit, a najčešće se pojavljuje u slijedećim slučajevima, kao što su:

Prvi način je da kada se počinitelj/ica osobama starije životne dobi (žrtvi) lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici (djelatnici ustanova koje pružaju medicinske usluge) koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Drugi način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice  ili im je istekao rok i da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ako osoba odbije posjet zaposlenice banke, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.  

Treći način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka te uvjeravajući žrtvu da kod kuće posjeduju novčanice kojima je istekao rok, da će doći na njihovu adresu kako bi im preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti.

Ako ih žrtva odbije i navede da se o tome brinu ukućani, prevaranti prekinu telefonski poziv na par minuta te opet nazovu žrtvu i uvjere ju da su se čuli s ukućanima i da su oni odobrili predaju novca te da mogu slobodno predati novac osobi koja će doći na kućnu adresu.

Četvrti način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave žrtvi kao policijski službenici koji su pronašli počinitelja kaznenog djela i da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svom domu. Kada na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakovjerno predaje novčanice i nakit.

Peti način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave žrtvi kao djelatnici porezne uprave i uvjeravaju ih da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos. Tada na adresu dolazi lažni zaposlenik/ica porezne uprave, a žrtva joj predaje novac.

Prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelj paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju, osobe starije životne dobi (žrtve) savjetujemo da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192,  ili direktno PP Ivanić-Grad, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih „službenih“ osoba.

Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.  

Također apeliramo na osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi koje same žive u stanu ili kući, da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe radi besplatne masaže, provjere novca, povrata poreza ili uzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita.

S obzirom na to da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve.

Policijska postaja Ivanić-Grad u cilju poboljšavanja i što boljeg funkcioniranja sa građanima izvješćuje da je za elektronski način komuniciranja u smislu skraćenog prekršajnog postupka, određenih bilo kakvih upita, pohvala, pritužbi, prijava i sl. otvorena e-mail adresa i to [email protected] tako da svi građani mogu putem elektronske pošte ostvarivati komunikaciju sa policijskom postajom, a koja komunikacija će se smatrati pravovaljana te će uposlenici PP na takav način poboljšati komunikaciju i učinkovitost. Isto tako na raspolaganju su brojevi telefona dežurne službe 01/2881-111 i 01/4570-060, referada za upravne poslove 01/4570-068 (voditeljica), skraćeni prekršajni postupak 01/4570-061 te tajnica načelnika PP i načelnik 01/4570-079.