30.01.2017.

U Ivanić-Gradu po prvi put održana Noć muzeja

U petak se od od 18.00 sati do jedan sat iza ponoći, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u 100 hrvatskih gradova održala Noć muzeja. Muzej Ivanić-Grada ove se godine prvi put uključio u program ove hvale vrijedne kulturne manifestacije.

Program je započeo u 18.00 sati i traje do subote, 28. siječnja u 01.00 sat. Tema ovogodišnjeg programa je GLAZBA, a o njoj u Ivanić-Gradu možemo govoriti danima, a da ne bismo iscrpili bogatstvo sadržaja iz prošlosti i sadašnjosti glazbenog stvaralaštva u našem gradiću, u kojem je upravo glazba jedna od postojanih okosnica kulturnih događanja.

U noći muzeja posjetiteljima su predstavljene dvije izložbe. Jedna od njih je aktualna izložba CARTA INCOGNITA – LUX i VOX autora Hame Čavrka, akad. kipara i grafičara koji u Muzeju Ivanić-Grada kombinira svjetlosne instalacije u prostoru sa zvučnim zapisima elektroničke glazbe, nastalim upravo na temu Čavrkovih likovnih istraživanja u ciklusu Carta Incognita.

Druga je Izložba IZ STOLJEĆA GLAZBENE BAŠTINE IVANIĆ-GRADA. Izložba je zamišljena kao mali osvrt na neke od legendi glazbenog života u Ivanić-Gradu u prošlosti i sadašnjosti, s posebnim naglaskom na bogatom nasljeđu Pjevačkog društva Posavac, osnovanog 1906. godine, te sjećanja na brojne ljude koji su obilježili njegovo djelovanje. Na bogatu povijest Pjevačkog društva Posavac posjetitelje je podsjetio g. Berislav Kezele. Posjetitelji su osim u zanimljivoj priči, zahvaljujući g. Željku Robeku, mogli uživati u arhivskim audio zapisima s nastupa ovog našeg proslavljenog pjevačkog društva.

Glazbeni dio ove prekrasne noći kulture obilježio je nastup članova glazbenog odjela OŠ Stjepana Basaričeka i muškog komornog zbora Posavac iz Ivanić-Grada.

U povodu prvog održavanja manifestacije Noć muzeja u našem gradu razgovarali smo s gradonačelnikom Grada Ivanić-Grada Javorom Bojanom Lešom i ravnateljicom Muzeja Ivanić-Grada Vidom Pust Škrgulja.