30.10.2017.

Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. - Trokut Novska

Komemoracijom u Novskoj, na lokaciji „Trokut“, odana je počast hrvatskim braniteljima poginulima u akcijama „Orkan 91“, „Otkos 10“ i „Papuk 91“, prvim napadnim akcijama hrvatske vojske u Domovinskome ratu, vođenima od 29. listopada 1991. do 03. siječnja 1992. godine.

Ovim akcijama agresor i ideja o ‘velikoj’ Srbiji doživjeli su ’91. najteži poraz“, rekao je umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, koju su sačinjavale i braniteljske postrojbe s današnjeg prostora Zagrebačke županije. Stipčić je dodao da je ovim akcijama oslobođeno 21 naselje te je „razbijen“ 5. banjalučki korpus, zajedno s pobunjenim Srbima.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Novske Marin Piletić, a u ime Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, suorganizatora komemoracije, govorio je župan Stjepan Kožić. Rekao je da se na „Trokutu“ s ponosom sjećamo razdoblja kada je zajedništvo bilo na vrhuncu.

Zajedništvo koje smo iskazali u teškim vremenima moramo imati i danas u miru. To dugujemo poginulim braniteljima, onima koji su svoje najbolje godine dali za Hrvatsku“, rekao je Kožić, dodavši da se okupljanjem na „Trokutu“ čuva uspomena na heroje, a mladima prenosi istinu o Domovinskome ratu, o braniteljima i njihovoj žrtvi koju su podnijeli.

Prisutnim braniteljima i obiteljima poginulih obratio se i umirovljeni general zbora Josip Lucić, prvi ratni zapovjednik 1. gardijske brogade – „Tigrova“, naglasivši da se mora znati tko je bio agresor, a tko se u Domovinskome ratu branio.

„Nema mira dok se prešućuje istina, nema mira dok se ne progovori o zajedništvu koje je iskazano na ovom ratištu. Jasno treba postaviti pitanje tko prešućuje Domovinski rat, tko prešućuje veličinu stvaranja hrvatske države i veličinu žrtve koja je za nju položena. Naša snaga je u zajedništvu i neprijatelji su nam svi oni koji to zajedništvo razbijaju“, poručio je Lucić.

U ime predsjednika Vlade RH i ministra obrane govorio je brigadni general Zdravko Jakop, rekavši da su akcije Hrvatske vojske na zapadnoslavonskome ratištu spriječile odsijecanje Slavonije od ostatka Hrvatske te da je upravo novljanska bojišnica pokazala snagu hrvatskoga naroda iz koje se rađao pobjednički duh.

General pukovnik Mladen Markač na komemoraciji je bio izaslanik Predsjednice RH. Podsjetio je na događaje koji su prethodili Domovinskome ratu, rekavši da se treba prekinuti s politikom „detuđmanizacije“.

Što nam je ta politika donijela proteklih godina? Ideološku podijeljenost, netoleranciju, pomanjkanje domoljublja… Zato ponovno trebamo staviti glave skupa i graditi bolju budućnost“, rekao je Markač, naglasivši da je Hrvatska vodila politički opravdan i vojno besprijekorno izveden rat.

Nakon obraćanja uzvanika, položeni su vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima. U izaslanstvu Zagrebačke županije bili su, uz ostale, župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Hrvoje Frankić i potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović. Vijence su položila i izaslanstva gradova i općina Zagrebačke županije čije su ratne postrojbe sudjelovale u operacijama na novljanskoj i novogradiškoj bojišnici.

Šesnaestorici poginulih branitelja s područja “Otoka Ivanića”, vijenac je položila zajednička delegacija Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ koje su predstavljali zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović te načelnik općine Kloštar Ivanić Željko Filipović u pratnji predstavnika HVIDR-e Kloštar Ivanić Vlade Dokmanića i Đure Đurića. Općinu Križ predstavljao je načelnik Marko Magdić u pratnji zamjenika Zlatka Hrastića. Osim dužnosnika grada i općina komemoraciji su nazočili i predstavnici branitelja s područja “Otoka Ivanića”.