10.10.2017.

Obavijest - štete od elementarnih nepogoda

Nastavno na upite građana, vezano uz isplatu naknade štete od elementarnih nepogoda proglašenih na području Grada Ivanić-Grada tijekom 2017. godine, Grad Ivanić-Grad proveo je postupak prijave i procjene štete po elementarnoj nepogodi od mraza, proglašenoj u travnju 2017. godine, i po elementarnoj nepogodi od tuče, proglašenoj u srpnju 2017. godine, te je utvrđena i putem Registra šteta u poljoprivredi Županijskom državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i nadležnim ministarstvima (Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede) prijavljena šteta u poljoprivredi na području Grada Ivanić-Grada kako slijedi:

1)      18.452.575,93 kn – šteta od elementarne nepogode mraza,

2)            797.491,04 kn – šteta od elementarne nepogode tuče.

 

Procjena štete u poljoprivredi nastale od elementarne nepogode suše, proglašene u rujnu 2017. godine, još se utvrđuje.

Nastavno na navedeno, a s obzirom da se naknada štete isplaćuje iz državnog/županijskog proračuna, Grad Ivanić-Grad do danas nije zaprimio odluku o naknadi štete odnosno dodjeli sredstava Gradu Ivanić-Gradu za uklanjanje odnosno ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda mraza/tuče od nadležnih tijela Republike Hrvatske odnosno Zagrebačke županije.

Ovim putem upućuju se poljoprivrednici s područja Grada Ivanić-Grada koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda proglašenih na području Grada Ivanić-Grada tijekom 2017. godine na mogućnost prijave na Natječaj podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja RH – za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima koju je Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo zbog šteta od elementarnih nepogoda koje su uzrokovale velike materijalne gubitke i na poljoprivrednim površinama.

Na Natječaj se mogu prijaviti svi korisnici - fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, bez obzira na tip nepogode koja je narušila njihov proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.). Predviđeni iznos Natječaja je 150.000.000 kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka. Važno je naglasiti da je moguća isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja ove mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.

Zahtjev za potporu sastoji se od dva dijela. Prvi dio zahtjeva za potporu podnosi se u AGRONET-u od 2. listopada od 12:00 sati do 1. prosinca 2017. godine do 12:00 sati, a drugi dio zahtjeva najkasnije u roku od 8 mjeseci od dana sklapanja ugovora o financiranju.

 

Detaljne informacije o Natječaju mogu se pronaći na sljedećem linku:

http://www.apprrr.hr/podmjera-52---tip-operacije-1-obnova-poljoprivrednog-zemljista-i-proizvodnog-potencijala-1404.aspx

 

U prilogu je brošura namijenjena korisnicima – UPUTE ZA KORISNIKE.

PREUZMITE DOKUMENTE: