02.10.2017.

U Cagincu održani 9. Kundekovi dani

U subotu 30. rujna, održana je 9. manifestacija «Kundekovi dani» u Društvenom domu Caginec.

Manifestacija se održava u čast trgovca, narodnog dobrotvora, dugogodišnjeg Gradonačelnika Ivanić-Grada, Đure Kundeka, (1854.-1901.) koji je svojim sredstvima pomogao u razvijanju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja na području Grada, pa tako i u osnivanju osnovne škole u Cagincu.

Đuro Kundek gradonačelnik Ivanić-Grada postao je 1888. godine, uzorno vršeći tu dužnost do smrti 25.09.1901. godine. Oporučno je ostavio ogromnu svotu novca (355.000 kruna), za medicinski fakultet 10.000, a svom rodnom gradu za javne svrhe oko 200.000 kruna, naročito za općinske i školske potrebe. Za učenike u srednjim školama ostavio je zaklade od 112.000 kruna.

Na manifestaciji je osim domaćina nastupio i KUD «Starča» Gornji Bogićevci, KPD «Karpati» Lipovljani, KUD «Slavko Kolar» Palešnik i IFD «Ogranak seljačke sloge» Gradečki Pavlovec.

Sve prisutne pozdravio je zamjenik gradonačelnika grada Ivanić-Grada Željko Posilović koji je ujedno i otvorio 9. Kundekove dane, te je izrazio veliko zadovoljstvo što je član takve skromne, marljive i posebne “male obitelji”, te se zahvalio svim gostujućim KUD-ovima.

Što reći o malom Društvu iz Caginca koji broji svega 20-ak članova, a organizira 4 događanja tijekom godine kako bi svoje sumještane i goste zabavio i učinilo ih ponosnim. Mogu samo dodati da je to rijetkost u današnjem svijetudodao je Posilović.

KUD “Đuro Kundek” Caginec osnovan je 2008.godine i djeluje u 3 skupine: tamburaška, pjevačka i plesno-pjevačka skupina. Pjevaju i plešu pjesme i plesove Moslavine i Posavine jer se Caginec nalazi na samoj granici tog kraja. Voditelj tamburaša je Vitomir Čanađija, voditeljica pjevanja Nada Kruljac, a predsjednica KUD-a je Nevenka Matija.

Ivana Kordić