01.09.2017.

Obavijest o obvezi uklanjanja i uništavanja ambrozije na području Grada Ivanić-Grada

Obavještavamo građane svih naselja na području Grada Ivanić-Grada na dužnost uklanjanja ambrozije sa parcela u svojem vlasništvu. Svi vlasnici i posjednici zemljišta obavezni su se pridržavati Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Narodne novine broj 72/07), te članka 53. Odluke o komunalnom redu Grada Ivanić-Grada kojom je vlasnik odnosno korisnik zemljišta dužan redovito uništavati i iskorijeniti korove prije njihove cvatnje. 


Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast, stablo uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Cvjetovi su u obliku grozdastih cvatova, žućkaste boje. Vrlo je agresivna, proizvodi velike količine peluda koji kod osjetljivih ljudi izaziva alergijsku reakciju.

Preporučuje se suzbijanje čupanjem biljke zajedno s korijenjem. Na velikim i poljoprivrednim površinama najčešće se uništava primjenom herbicida. Mjere uklanjanja treba obaviti prije cvatnje ambrozije, kako bi se spriječilo stvaranje sjemena i njegovo širenje i u slijedećoj godini.

Nadzor nad provedbom Naredbe Ministarstva i Odluke Grada provodit će komunalni redar, a prema svima koji se ne budu pridržavali propisanih obveza predviđene su i odgovarajuće mjere. Sve poljoprivredne površine zarasle ambrozijom možete prijaviti poljoprivrednom inspektoru, a sve javne površine komunalnom redaru.