19.04.2018.

U Naftalanu zadovoljni posjetom stranih agenata za zdravstveni turizam

Predstavnici stranih touroperatora i agencija za zdravstveni turizam iz sedam država posjetili su Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić Gradu, gdje su izrazili veliki interes za naftalansko liječenje pacijenata sa psorijazom, izvijestili su iz SB Naftalan.

Studijsko putovanje u sklopu kojeg su Naftalan posjetili predstavnici touroperatora i agencija specijaliziranih za zdravstveni turizam iz Njemačke, Švedske, Švicarske, Austrije, Litve, Rusije i Češke organizirala je Hrvatska turistička zajednica kroz svoj poslovni projekt Buy Croatia.

“Zadovoljni smo pozitivnim reakcijama predstavnika stranih touroperatora na Naftalan i naftalanoterapiju po kojoj smo jedinstveni u svijetu. Svi su izrazili interes za suradnjom, a njih je četvero izrazilo spremnost za potpisivanjem ugovora o slanju pacijenata sa psorijazom iz svojih zemalja u Naftalan. Zainteresirani su, naime, liječenje naftalanom staviti kao protutežu Mrtvom moru u Izraelu kamo većina psorijatičara odlazi na klimatsko liječenje“, poručili su iz SB Naftalan.

Upravo zahvaljujući naftalanoterapiji ivanićgradska bolnica prepoznata je posebno u skandinavskim zemljama i Rusiji. Pacijenti iz Danske, Norveške i Finske sve češće dolaze u Naftalan na liječenje psorijaze, a posjet predstavnika švedskih agencija specijaliziranih za zdravstveni turizam sad otvara vrata Naftalana i švedskim turistima.

Ruski turistički predstavnici smatraju kako se može očekivati povećanje broja pacijenata iz te zemlje, koji su već neko vrijeme dobrodošli gosti Naftalana. Istovremeno, predstavnici njemačkih touroperatora zainteresirani su započeti suradnju s Naftalanom.

Osniva se udruga ljubitelja Naftalana u Sloveniji

Radionicu Buy Croatia u Naftalanu smatraju kao izvrsnu priliku za daljnji iskorak bolnice prema zdravstvenom turizmu, jer im je omogućila predstaviti se kao jedinstvena destinacija koja uz pomoć prirodnih činitelja naftalana i termalne vode pomaže oboljelima od psorijaze i upalnih reumatskih bolesti.

Boljem pozicioniranju Naftalana na području zdravstvenog turizma trebala bi pridonijeti investicija od 53 milijuna kuna u izgradnju kompleksa vanjskih i unutarnjih bazena, nove kuhinje, restorana, dvorane za medicinsku gimnastiku te polivalentne dvorane. Završetak radova i otvorenje kompleksa bazena očekuje se u prvom kvartalu 2019.

“Upravo na liječenju imamo grupu slovenskih gostiju koji su oduševljeni izgradnjom novog projekta te su najavili osnivanje udruge ljubitelja Naftalana u Sloveniji. Posebno ih vesele novi vodeni sadržaji zbog kojih će ubuduće i sa svojom obiteljima dolaziti u Naftalan”, ponosno ističu iz Naftalana.

U Naftalanu smatraju da bi taj investicijski projekt trebao bi pridonijeti razvoju zdravstvenog turizma u Ivanić Gradu i Zagrebačkoj županiji, pri čemu bi se snažnije razvilo ugostiteljstvo, privatni smještaj, a i pružanje usluga medicinskog turizma.

Naftalan je, podsjetimo, zemno mineralno ulje koje se dobiva destilacijom naftenske nafte i ubraja se u prirodne ljekovite činitelje. U svijetu postoje SAMO DVA nalazišta naftalana: u istoimenom gradu Naftalanu u Azerbajdžanu i ovo naše, nadomak hrvatske metropole.

U sklopu studijskog putovanja Buy Croatia (od 16. do 21. travnja) predstavnici stranih turističkih agencija specijaliziranih za medicinske usluge osim Naftalana upoznati će još: Zagreb, Stubičke Toplice, Crikvenicu i Opatiju.

Foto: Zoran Ožetski