24.08.2018.

NAJAVA AKCIJE Poštujte naše znakove - školska godina 2018/2019

Na području policijske postaje Ivanić-Grad ,početkom školske godine 2018/2019 u  osnovnu školu krenut će oko  255  učenika prvih razreda.                  

U cilju zaštite djece i sprečavanja ugrožavanja njihovih života s početkom školske godine, te tijekom mjeseca rujna,policijska postaja Ivanić-Grad provodit će preventivno represivnu akciju „Poštujte naše znakove“ a koja će se provoditi  u  zonama  osnovnih škola kako bi se pomoglo najmlađim sudionicima u prometu.

Djeca kao pješaci u prometu najčešće stradavaju iz razloga nepažljivog pretrčavanja kolnika i nekorištenja obilježenih pješačkih prijelaza, ali i zbog grešaka vozača koji ne posvećuju  dovoljno pažnje na poštivanje pješaka u prometu, a samim time i djece na način da ne poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima su propisane obveze vozača prema pješacima kao i brzinu kretanja vozila u naseljenim mjestima.

Utjecaj roditelja i obitelji izuzetno su značajni u odgajanju djece za promet i stjecanje prvih stavova o prometu.

Djeca uče iz primjera koje im pružaju stariji. Roditelji su uzor svojoj djeci i ona nastoje oponašati gotovo sve što roditelji čine – pa tako i u prometu. Nedopustivo je da roditelji djeci govore, sugeriraju ili naređuju nešto, a sami rade posve nešto drugo. Djeca oponašaju i slijede dobre ali nažalost i loše navike svojih roditelja.

 

Shodno gore navedenom policijska postaja Ivanić-Grad daje nekoliko savjeta roditeljima učenika prvih razreda osnovne škole a i ostalim sudionicima u prometu:

  • Vodite dijete u školu i iz škole dok niste posve sigurni da je naučilo najbolji put!
  • Najkraći put nije uvijek i najsigurniji!
  • Poučite ga ponašanju u prometu na putu od kuće do škole i nazad!
  • Pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke! Vaše ponašanje u prometu izravno utječe na buduće stavove vaše djece – zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
  • Prilikom šetnje poučavajte dijete o ponašanju u prometu, upozoravajte ga na
    opasnosti koje mu prijete u prometu. Pripremajte djecu za samostalno i sigurno sudjelovanje u prometu, treba im objasniti svrhu pješačkog prijelaza, semaforskih uređaja ili ulogu policajca. Pri tome budite uporni, ali nenametljivi.  
  • Ako se dijete kreće u prometu po noći ili u uvjetima smanjene
    vidljivosti, odjenite mu svjetliju odjeću, kako bi ga ostali sudionici u
    prometu lakše primijetili.  
  • Djetetu kupite torbu s reflektirajućim trakama ili stakalcima (mačjim očima) koje su po noći uočljivije.  
  • Ne puštajte djecu samu na biciklu na javnu prometnu površinu prije navršenih devet godina! Djecu na biciklima od 9 do 14 godina pratite i ne puštajte same na javne prometne površine.
  • S djecom mlađom od devet godina vozite se samo u prometnim zonama u  kontroliranim uvjetima (u parkovima, igralištima, zonama smirenog prometa, rekreacijskim zonama i sl.)!

 

Savjeti vozačima:

 

  • Poštujte prometne znakove, propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila!
  • Kada se približavate pješačkom prijelazu, pazite – usporite – propustite – ne ometajte – ne ugrožavajte!
  • Djeca se na pješačkom prijelazu osjećaju potpuno zaštićeno od opasnosti i prelaze preko njega bez obraćanja pozornosti na promet.
  • Pazite na djecu koja hodaju uz cestu!
  • Na dionicama cesta, u ulicama, stambenim zonama ili u zonama škola, a gdje je ograničenje brzine 30 ili 40 km na sat, obvezno se   pridržavajte tih ograničenja.   Djeca su rastom niža, pa nalet na njih i malom brzinom zadaje velike, najčešće fatalne ozljede!
  • Računajte na zaigranu i nesmotrenu djecu da će iskočiti iznenada između parkiranih automobila na cestu - posebno u blizini škola, dječjih vrtića, sportskih terena ili dječjih igrališta!
  • Raskrižja su posebno opasna mjesta, pogotovo ona gdje je veća gužva. Tu je  potreban poseban oprez, a posebno prema  najmanjim sudionicima u prometu. Djeca se sama često ne obaziru na prometna svjetla. Pretrčavaju bez da se prethodno uvjere je li na semaforu zeleno. Povedu se za odraslima koji ne poštuju prometna svjetla, ali su sposobni izbjeći neposrednu opasnost. Dijete koje ga slijedi niti je toga svjesno, a još je manje sposobno izbjeći realnu opasnost.
  • Pazite kako i gdje  parkirate vaše vozilo!
  • Ne parkirajte na nogostupu. Smetate pješacima, djeci, invalidnim osobama. Djeca će najprije potrčati na cestu da zaobiđu vaše ostavljeno vozilo. Ne provjere li mogu li to sigurno obaviti, naći će se u vrlo opasnoj situaciji!
  • Kao vozač, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine možete pridonijeti sigurnosti djece u prometu. 
    Kao roditelj, svojim primjerom djelujte na prometni odgoj djeteta! 
     

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost nas odraslih! Učinimo sve kako bi naša djeca uživala u sigurnom i bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločen našom pažnjom i skrbi za svakog mališana .

Budite jednako odgovorni prema svoj djeci, kao da su Vaša vlastita!

Djeca imaju pravo na svoju sigurnost u prometu!