09.01.2018.

Pregled stabala u sklopu nastavka izgradnje šetnice i rekonstrukcije Školske ulice

Dana 18. prosinca 2017. godine u Školskoj ulici u Ivanić-Gradu izvršen je pregled stabala divljeg kestena prilikom kojeg je izvršena zdravstvena procjena istih. Pregled stabala izvršio je Mr.sc. Ivica Stožicki dipl.ing.šum. - ovlašteni magistar šumarstva u prisustvu predstavnika Grada Ivanić-Grada.

Nakon pregleda starih stabala divljih kestena (aesculus hippocastanum) vidljivo je njihovo izrazito loše zdravstveno stanje. Na stablima je kompletno odumrla srćika, isto tako veći dio sekundarnog i primarnog kambia. Čak je došlo do oštećenja i primarnog floema stabala. Kesten ima  sposobnost da je u takvom stanju preostali minimalni floem i kambi vrši osrednje dostatne funkcije tako da krošnja stabla izgleda kao da je stablo u dobrom stanju. Statika stabla je izuzetno narušena, što znači da u slučaju jakog nevremena može doći do pucanja ili izvaljivanja debla. 

Nakon utvrđenog stanja, Mr.sc. Ivica Stožicki dipl.ing.šum. dao je prijedlog da se 7 stabala od početka drvoreda zbog svog stanja ukloni i zamijeni istom vrstom stablašica visine cca 6m tako da bi došlo do vrlo brzog uklapanja cijelog drvoreda. Ostala stabla bi trebalo ukloniti kako će s vremenom dolaziti do njihovog pojedinačnog sušenja uz potrebu zamjene stablašicama iste vrste.

Grad Ivanić-Grad će sukladno naputku mr.sc. Ivice Stožickog izvršiti radnje zamjene stabala, odnosno u dogovoru sa strukom pratiti će se stanje svih ostalih stabala kestena koji su bili predmet ovog pregleda i zdravstvene procjene.