16.01.2018.

Zamjena starih trulih stabala u Školskoj ulici

Dana 18. prosinca 2017. godine u Školskoj ulici u Ivanić-Gradu izvršen je pregled stabala divljeg kestena prilikom kojeg je izvršena zdravstvena procjena istih. Pregled stabala izvršio je Mr.sc. Ivica Stožicki dipl.ing.šum. - ovlašteni magistar šumarstva u prisustvu predstavnika Grada Ivanić-Grada.

Nakon pregleda starih stabala divljih kestena (aesculus hippocastanum) vidljivo je njihovo izrazito loše zdravstveno stanje. Na stablima je kompletno odumrla srćika, isto tako veći dio sekundarnog i primarnog kambia. Čak je došlo do oštećenja i primarnog floema stabala. Kesten ima  sposobnost da je u takvom stanju preostali minimalni floem i kambi vrši osrednje dostatne funkcije tako da krošnja stabla izgleda kao da je stablo u dobrom stanju. Statika stabla je izuzetno narušena, što znači da u slučaju jakog nevremena može doći do pucanja ili izvaljivanja debla. 

Nakon utvrđenog stanja, Mr.sc. Ivica Stožicki dipl.ing.šum. dao je prijedlog da se 7 stabala od početka drvoreda zbog svog stanja ukloni i zamijeni istom vrstom stablašica visine cca 6m tako da bi došlo do vrlo brzog uklapanja cijelog drvoreda. Ostala stabla bi trebalo ukloniti kako će s vremenom dolaziti do njihovog pojedinačnog sušenja uz potrebu zamjene stablašicama iste vrste.

Grad Ivanić-Grad je sukladno naputku mr.sc. Ivice Stožickog izvršio radnje uklanjanja starih stabala uz planirano izvođenje radnji zamjene stabala u narednom periodu. Sukladno naputku, a u dogovoru sa strukom pratiti će se stanje svih ostalih stabala kestena koji su bili predmet ovog pregleda i zdravstvene procjene. Osim spomenutih starih stabala, uz Školsku ulicu bila su zasađena i tri mlada stabla neposredno uz kolnik, no ista nisu bila predmet pregleda jer se radilo o stablima druge vrste koja su ranijih godina zasađeni bez dogovora sa strukom te su prema zaključku g. Stožickog ista mogla nesmetano biti uklonjena jer će se na njihovo mjesto zasaditi stabla visine  cca 6m istovrsna onim starim stablima koji su bili u izrazito lošem stanju.