25.07.2018.

Prvenstvo RH po ISSF pravilima za malokalibarsko oružje

Margareta Franković, nastupom na Prvenstvu RH MK oružjem, ISSF programa, 25 i 50 metara, na SIUS - ASCOR elektronskim metama završava uspješnu sezonu malokalibarskim oružjem.

U subotu 21. srpnja 2018.g., održano je sportsko natjecanje u streljaštvu sportskim pištoljem malog kalibra u prostoru streljane Pampas u Osijeku koje je uvršteno u Kalendar Hrvatskog streljačkog saveza kao Prvenstvo Republike Hrvatske za seniore i seniorke.

Margareta Franković nastupila je u disciplini 25 metara sportski pištolj žene 30+30 hitaca.

U disciplini  25 m 30+30 hitaca žene - jedina olimpijska disciplina pištoljem uz zračni pištolj, po ISSF pravilima (25 m sport pistol women), pravo nastupa (ostvarena norma na županijskim prvenstvima), osigurala je 21 seniorka iz osam klubova – Centar Split, Dalmacijacement Solin, Gluhi Varaždin, SD Končar 1788 Zagreb, Lokomotiva Rijeka, Magnum Kutina, GSD Osijek 1782 Osijek, SU sv. Mihovil Lučko.

Natjecanje je organizirano kao ekipno i pojedinačno Prvenstvo RH, a ujedno daje i konačni poredak „pištoljašica“ za natjecanja većeg ranga (prvenstvo svijeta, Olimpijske igre) odnosno daje  sastav reprezentacije za disciplinu 25 m 30+30 sport pistol women.

            Natjecanje se izvodi u dvije cjeline :

-         precizno gađanje izvodi se jednoručno u šest serija po pet hitaca u trajanju 5 minuta na elektroničke mete R50 udaljenosti 25 metara

-         brzo gađanje izvodi se jednoručno u šest serija po pet hitaca u vremenskim intervalima od tri sec - dozvoljeno ciljanje (podizanje pištolja i opaljenje) iz startne pozicije „pištolj uperen u pod“ i od sedam sec gdje je zabranjeno ciljanje, a ruka uperena u pod pod kutom od 45 ⁰.

Nakon zbira obje cjeline objavljuje se rezultat (kvalifikacija) – poredak za osnovni dio meča te prvih osam ide u treću cjelinu „finale“

-         treći dio “finale“ izvodi se identično kao i drugi, u intervalima 3“/7“, tako da sve kvalificirane natjecateljice pucaju četiri serije po pet hitaca te se tada objavljuje novo vrednovanje rezultata: jedan bod = 10,2 pa naviše do 10,9 koje precizno registrira elektronička meta. Svi pogodci ispod 10,2 (npr. 10,1 što je razlika od 0,3 mm) ne boduju se, tako nakon svake serije jedna natjecateljica završava natjecanje od najniže pozicije prema pobjedniku natjecanja odnosno proglašava se prvakinjom.

Margareta je zauzela četvrto mjesto s rezultatom od 556 krugova, nakon otpucanih 30 hitaca u preciznom dijelu i 30 hitaca u brzom dijelu 3“/7“ (rapid fire) osnovni meč.

Ušla je kao četvtoplasirana u finale, gdje je konkurirala kroz četiri serije rapid fire za treće mjesto.

Nakon završene sedme serije finala, Margareta Franković zuzela je odlično peto mjesto.