21.03.2018.

Otkriven neotkriven biser prirode

Jučer je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije održana tiskovna konferencija na kojoj je otvorena izložba fotografija o šumi Žutici kao najava premijere dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave. Žutica svake godine uslijed obilnih poplava doživljava fantastične preobražaje. Ideja dokumentarnog filma je prikazati život odnosno eksploziju života u biljnom i životinjskom carstvu koja započinje ranog proljeća povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava. Autor filma je Zoran Ožetski, a izdavač JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

S ciljem što veće promocije prirodne baštine Zagrebačke županije film prati dvojezična brošura, izložba fotografija te titlovi na engleskom i hrvatskom jeziku. Film je prilagođen osobama s oštećenjima sluha, traje 47 minuta i ima mogućnost izbora tema poput plave žabe, kockavice, poplavnih livada, itd.“ – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Izložbu fotografija otvorila je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak „Prekrasni kadrovi šume Žutice koje smo danas vidjeli potvrđuju da Zagrebačku županiju s pravom zovu Zeleni prsten oko Grada Zagreba“ . Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić–Grada Tomislav Cuvaj naglasio je: „Nažalost mnogi nisu svjesni kakav biser prirode leži u Zagrebačkoj županiji, nadomak Grada Zagreba“ te naglasio da se nada da će upravo ovaj film potaknuti posjetitelje da dođu i uživati u njenoj ljepoti. Direktorica TZ Zagrebačke županije Ružica Rašperić istaknula je: „Dokumentarni film „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave“ izuzetno je lijepa priča koja će pridonijeti turističkoj promociji Zagrebačke županije“.

Izložba fotografija šume Žutice i njenih stanovnika može se razgledati u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije do 26. ožujka 2018. godine. Autor filma Zoran Ožetski pozvao je sve ljubitelje prirode i one željne upoznavanja Zagrebačke županije na premijeru dokumentarnog filma “Čudesna šuma Žutica – između dvije poplave” koja će se održat u utorak 27. ožujka 2018. godine u 13 sati u Ivanić- Gradu.

Žutica je dio Europske ekološke mreže Nature 2000 (HR2000465) i druga najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet. Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prirodna retencija čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava.