22.03.2018.

Stigle prve rode

S prvim danima proljeća u našim krajevima sve češće možemo vidjeti i jedne od najdražih nam simbola dolaska ljepšeg vremena, a to su bijele rode. Nekoliko roda i sami smo vidjeli, a također smo zaprimili i pozive građana koji su dojavili svoja prva opažanja roda na čemu im se ovim putem još jednom zahvaljujemo. Neki od njih izrazili su zabrinutost za rode zbog hladnog vremena koje ih je dočekalo te nas je to potaknulo da objavimo ovo kratko priopćenje.

Rode su ptice koje su iznimno dobro prilagođene velikom rasponu vremenskih uvjeta pa tako normalno preživljavaju na temperaturama od -10 pa sve do iznad +40°C. To im omogućuje iznimno dobar izolacijski sloj od perja, ali također i brzi metabolizam koji omogućuje brzu prilagodbu. Da bi rode mogle preživjeti u takvim uvjetima, potreban im je siguran izvor hrane. Dostupnost hrane značajno im može smanjiti duboki sloj snijega ili led. Put koji su prevalile iznimno je dugačak i naporan te su se tijekom svog putovanja rode sučelile sa mnogim poteškoćama. Zbog toga im treba osigurati mir da se mogu odmoriti i vratiti zalihe energije.

Ukoliko ipak vidite neku rodu koja je vidno lošeg zdravstvenog stanja, nazovite nas u Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije na broj telefona 01/6111-552.

Ravnateljica

                    Martina Glasnović