21.03.2018.

Šuma Žutica uskoro i na velikom platnu

Zanima li Vas kako je šuma Žutica dobila ime? Želite li vidjeti plavu žabu? Znate li da se u šumi Žutica nalazi četvrtina vodozemaca i gmazova Hrvatske? Znate li da je u šumi Žutica svoj dom pronašla i životinja koja može predvidjeti promjene vremena? Odgovore na ova pitanja, ali i mnogo više saznat ćete pogledati li dokumentarni film „Čudesna šuma Žutica- između dvije poplave“ autora Zorana Ožetskog, čija je premijera najavljena danas prigodnom izložbom u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Film prikazuje biljni i životinjski svijet kroz godišnja doba – započinje u rano proljeće povlačenjem zimskih poplava, a završava s kasnom jeseni i dolaskom novih poplava.

Osim promicanja Zagrebačke županije kao područja izrazito bogate biološke raznolikosti i prirodne baštine, cilj nam je doći do što više ljudi, kroz edukacije i promidžbene aktivnosti kako bismo ih upoznali s tim tajanstvenim i čudesnim svijetom koji nas okružuje. Naša je želja da Zagrebačka županija bude prepoznatljiva ne samo na razini Hrvatske, nego i na puno širim okvirima, jer to i zaslužuje– rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović, koja je i izdavač filma.

Višegodišnji rad

Autor Zoran Ožetski materijale je započeo snimati tijekom 2015. godine uloživši znatan trud snimajući biljne i životinjske vrste u različitim godišnjim dobima, ne bi li dobio sve ljepote koje krije šuma Žutica.

O šumi Žutici se jako malo zna. To je šuma na vratima Lonjskog polja, te se više govori o Lonjskom polju, nego o šumi. No, tu na četrdesetak minuta od Zagreba ima jedna predivna šuma, koja ima strahovitu dinamiku poplava tijekom proljeća i jeseni. Ono što se događa između te dvije poplave je ta eksplozija života i to je bila tema cijelog filma– o razlozima rada na filmu će autor Zoran Ožetski.

Bogat biljni i životinjski svijet

Zagrebačka županija proglasila je 2018. i 2019. godinu „Godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji“, a upravo je šuma Žutica dio europske ekološke mreže, te iako je već 40 godina poznata kao naftno polje s više od 200 bušotina, u njoj i dalje opstaje bogat biljni i životinjski svijet.

To je neotkriveno bogatstvo koje se nalazi nadomak Zagreba. Ja sam svoje djetinjstvo proveo u toj šumi. Ja znam što se tamo krije, no puno ljudi ne zna koja bogatstva skriva ta predivna šuma. No, zahvaljujući Zoranu to će sada biti i prikazano– istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivanić- Grada Tomislav Cuvaj koji iz šume nosi samo lijepa sjećanja.

Premijera filma „Čudesna šuma Žutica- između dvije poplave“ bit će u utorak 27. ožujka, u 13 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić- Grad, a kako izgleda trailer filma možete pogledati OVDJE.

Izvor: Igor Đuran // 01 portal
Foto: naslovna Igor Đuran // Zdenko Vanjek