12.09.2018.

Održana tradicionalna 18. Fišijada na Bajerima Dugo Selo : Majstori fiša – ekipa HVIDR-e Ivanić-Grad

U organizaciji Športsko ribolovnog društva Dugo Selo i Turističke zajednice Dugo Selo na dugoselskim Bajerima protekle subote, 8. rujna, održano 18. po redu natjecanje u kuhanju fiš paprikaša okupivši ove godine 16 ekipa.

Prekrasno sunčano vrijeme doprinijelo je stvaranju odlične atmosfere od samih jutarnjih sati, kada su se svi sudionici već počeli okupljati. Nakon pozdravnih riječi tajnika ŠRD-a Dugo Selo Mladena Fuksa okupljeni su minutom šutnje odali počast nedavno preminulom predsjedniku dugoselskog ŠRD-a Branku Deronji koji je do zadnjega predano sudjelovao u svim aktivnostima Društva.   

Natjecanje je otpočelo, a ubrzo su se iz kotlića počeli širiti zamamni mirisi tako da smo u svaki morali zaviriti. Propozicije natjecanja nalagale su korištenje isključivo šarana, što je organizator i osigurao, tako da je svakoj ekipi omogućeno oko 2,5 kilograma šarana, dok su se za sve ostalo (od pribora, kuhala, do začina) morali pobrinuti sami. Među ekipama zajednički su se natjecala športsko ribolovna društva, udruge branitelja i veterana, HVIDR-e, Hrvatskih vitezova iz Ivanić-Grada, Vrbovca, Svete Nedelje, Sesveta, Podsuseda i Dugog Sela.

Sve ekipe obišao je i pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Darjan Budmir, a tako i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian koji je na kraju najuspješnijim majstorima Fišijade dodijelio i nagrade. Prema sudu Ocjenjivačke komisije na čelu s profesionalnim kuharom Marinom Žabčićem najbolji fiš skuhala je ekipa HVIDR-e Ivanić-Grada.

Njihova ekipa osvojila je uvjerljiv 261 bod, a suci su im dodijelili visoke ocjene u svim zadanim kategorijama – boji, okusu, ljutini, mirisu, gustoći, izgledu ribe (potkove), čvrstoći ribi i općem dojmu. „Ovo je najkorektnije ocjenjivanje na kojem sudjelujemo, a gosti smo raznih Fišijada.

Prošle godine nismo bili u Dugom Selu, ali 2016. Osvojili smo treće mjesto i 2015. prvo, tako da nam je drago što smo ponovili uspjeh iz te godine“, poručili su pobjednički majstori fiša iz Ivanić Grada. Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠRD-a Som Kerestinec, s ukupno 213 bodova, dok je trećeplasirana ekipa ŠRD-a Amur Vrbovec s osvojenim 201 bodom.

Čestitajući svim ekipama koje su sudjelovale, a prvoplasiranima uručivši prigodne unikatne nagrade, gradonačelnik Panian, rekao je kako su sva mjesta osvojili gosti, što samo može biti pokazatelj kako su Dugoselci dobri domaćini.

Izvor: dugoselska-kronika.hr