20.12.2019.

Uskoro kreće izgradnja vodocrpilišta Kosnica vrijedna skoro 40 milijuna kuna

U utorak 17. prosinca potpisan je Sporazum o izgradnji vodocrpilišta Kosnica. Ugovor su potpisali direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten kao naručitelj, te Šimun Lušić, direktor Vodotehnike d.d. i Miroslav Petek, direktor Elektrocentra petek d.o.o. kao izvođači. Ugovor vrijedan 39.883.000,73 kn bez PDV-a dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“.

Prilikom svečanog potpisivanja u hotelu „Sport“ u Ivanić-Gradu, Tomislav Masten izrazio je zadovoljstvo napretkom cijelog projekta i vjerom kako će biti izveden u planiranih 47 mjeseci.

Vodocrpilište Kosnica je buduće glavno crpilište za područje regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok. S obzirom na lokaciju, kapacitet, kakvoću vode, te planiranu konfiguraciju vodoopskrbnog sustava, ovo izvorište se pojavljuje kao inicijalna točka za dugoročno rješavanje problematike vodoopskrbe istočnih dijelova Zagrebačke županije.

Na lokaciji crpilišta, koje je već ograđeno i pod video nadzorom, napravljeno je 6 probnih bušotina, a za potrebe regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok koristiti će se 3 bunara pojedinačnog kapaciteta 150 l/s, odnosno ukupno 450 l/s.

Novo crpilište će se sastojati od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji obrađuje problematiku vodoopskrbe funkcionalne cjeline istočnog dijela Zagrebačke županije, a koji je Vlada Republike Hrvatske proglasila strateškim investicijskim projektom. Uz izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica, 15 novih crpnih stanica, 5 novih vodotornjeva, 316.222 metra nove mreže i rekonstrukciju jedne crpne stanice, projekt obuhvaća i rekonstrukciju 108.152 metara mreže, te izgradnju 8.934 novih kućnih priključaka.

Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%. Realizacijom ovog projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav udruživanjem postojećih podsustava, što znači međusobno povezivanje svih sustava u jedinstveni Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok.

Ukupna investicijska vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 707.108.262,00 kuna bez PDV-a, od čega se iz Kohezijskog fonda financira iznos od 483.953.845 kuna, dok će VIOZŽ sudjelovati s iznosom od 44.630.883 kuna. Iz proračuna Republike Hrvatske bit će izdvojeno 89.261.767 kuna, a u projektu sudjeluju i Hrvatske vode, i to s iznosom od 89.261.767 kuna.