10.06.2019.

„Da se ne zaboravi“ – sat povijesti i priča o Novskoj za učenike osnovnih škola Otoka Ivanića

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ, zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima povijesti, bili su sudionici prve Terenske nastave u okviru programa dopunske nastave na temu Domovinski rat pod nazivom „Da se ne zaboravi“ kojeg je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ´91 Otok Ivanić (UHDDR´91) u suradnji sa Zajednicom udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada (ZUDR).

Odredište je bila Zapadna Slavonija, gdje su 1991/92. godine, u obrani tog dijela Hrvatske sudjelovali pripadnici 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, a u oslobađanju 1995. godine pripadnici specijalne policije RIS. Učenici su na Trokutu, gdje se nalazi Centralni spomenik za 337 poginulih branitelja Zapadne Slavonije, položili vijenac te zapalili svijeće, a potom su u Gradu Novska imali zanimljiv obilazak turističkom rutom „Lukina zagonetna staza“ i Spomenika poginulim braniteljima Novske u organizaciji Turističke zajednice Grada Novska. O značaju Trokuta u kojeg su 18.11.1991. godine prvi ušli pripadnici 1. interventnog voda 1. satnije 65. samostalne bojne („Masni Krapi“) govorili su sudionici tog događaja iz UHDDR´91 Otok Ivanić, dok su o obrani Novske govorili branitelji Novske i prvi zapovjednik obrane Novske Milan Čorak.

U ceremonijalnom dijelu polaganja vijenaca sudjelovala je i počasna postrojba ZUDR Ivanić-Grad, a u osiguranju puta i određišta članovi UHDDR´91 Otok Ivanić.

Na kraju su učenici i nastavnici posjetili Novljansko jezero, danas turističko odredište građana i posjetitelja Novske, a u Domovinskom ratu mjesto na kojem se nalazila logistička baza za dnevnu opskrbu pripadnika 65. samostalne bojne, koja je 1991/92 držala dominantnu kotu na liniji Kričke-Novsko Brdo.

Tekst: Leo Ordanić
Foto: Damir Škender