05.11.2019.

OBAVIJEST gospodarstvima koja drže svinje

Obzirom da je većina gospodarstva sa područja Grada Ivanić-Grada, na kojima se drže svinje, svrstana su u kategoriju „1“, odnosno ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima Grad Ivanić-Grad uključio se u provođenje biosigurnosnih mjera vezanih uz suzbijanje afričke svinjske kuge na način da će posjednicima svinja osigurati spužve potrebne za izradu dezinfekcijskih barijera kako bi posjednici svinja udovoljili uvjetima za svrstavanje u višu kategoriju i kako prilikom predstojeće svinjokolje ne bi imali navedenih poteškoća.

Podjela spužvi održati će se dana 6.11. 2019. srijeda u 18 sati u Društvenom domu Posavski Bregi u suradnji s Veterinarskom stanicom Križ.

VIŠE INFORMACIJA NA TEL: 01/ 2824-623

 

Gospodarstvima koja drže svinje i  svrstana su u kategoriju „1“ zabranjeno je:

a) premještanje živih svinja, osim izravno u klaonicu

b) klanje svinja za osobnu potrošnju na gospodarstvu.

Iznimno od stavka 1. a) ovoga članka, premještanje svinja dozvoljeno je po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja provedenog unutar 24 sata prije premještanja. Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se svinje premještaju izravno na klaonicu.

Iznimno od stavka 1. b) ovoga članka klanje svinja za osobnu potrošnju na gospodarstvu dozvoljeno je po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja. Posjednik je dužan klanje za osobnu potrošnju na gospodarstvu najaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje 72 sata prije provedbe istoga. Klinički pregled za predmetno gospodarstvo vrijedi sedam dana od dana pregleda.