20.07.2020.

o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš uključujući prethodnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu za zahvat: Uređenje čvora Poljanski Lug i rijeke Lonje na području Ivanić-Grada

Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša, na temelju odredbi članka 160. stavka 1. i članka 162. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine“, broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18, u daljnjem tekstu: Zakon) i članka 7. stavka 2. točke 1. Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša („Narodne novine44, broj 64/08) objavljuje

INFORMACIJU

o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš uključujući prethodnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu za zahvat: Uređenje čvora Poljanski Lug i rijeke Lonje na području Ivanić-Grada

Tijelo nadležno za provedbu postupka je Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša, Zagreb, Ulica grada Vukovara 72/V.

Pravni temelj za vođenje postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš su

odredbe članka 78. stavka 1. Zakona i članka 24., 25., 26. i 27. Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš („Narodne novine“, broj 61/14 i 3/17, u daljnjem tekstu: Uredba). Za zahvate u točki 2.2. Priloga III. Uredbe - kanali, nasipi i druge građevine za obranu od poplave i erozije obale, ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, za svoje područje, provodi Zagrebačka županija. Postupak ocjene se provodi jer nositelj zahvata planira provesti uređenje čvora Poljanski Lug na spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica - Česma kod mjesta Poljanski Lug, te uređenje rijeke Lonje na području Ivanić-Grada izgradnjom regulacijskih građevina u cilju snižavanja vodnih razina i mogućnosti upravljanja, odnosno kontrole razine vode u koritu razmatranog vodotoka i na pojedinim dionicama postojećeg nasipa. Nadalje, članak 27. stavak 1. Zakona o zaštiti prirode („Narodne novine44, broj 80/13, 15/18 i 14/19) propisuje da se za zahvate za koje je posebnim propisom kojim se uređuje zaštita okoliša određena provedba ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, provodi prethodna ocjena prihvatljivosti za područje ekološke mreže u okviru postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš.

Nositelj zahvata je pravna osoba Hrvatske vode, VGO za srednju i donju Savu, Slavonski Brod, Šetalište braće Radić 22.

Lokacija zahvata se nalazi u Zagrebačkoj županiji na prostoru grada Vrbovca u blizini naselja Poljanski Lug na Spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica - Česma (u daljnjem tekstu: Z-L-G- Č), te na prostoru grada Ivanić-Grada na rijeci Lonji.

Sažeti opis zahvata

Postupak ocjene se provodi jer nositelj zahvata namjerava urediti čvor Poljanski Lug izvedbom bočnog zahvata u kanalu Z-L-G-C kojim bi se zahvatio dio njegovih voda te Preporskim kanalom preveo u Lonju, a zatim nizvodno prema Ivanić-Gradu. Uređenje čvora Poljanski Lug se sastoji od betonskog praga, ulazne građevine, dvostrukog cijevnog propusta, regulacijskih građevina te izlazne građevine. Uređenje rijeke Lonje na području Ivanić-Grada planira se radi ostvarenja slijedećih ciljeva: povećanje prirodnosti rijeke, mogućnost upravljanja, odnosno kontrola razina vode u koritu, ostvarenje prirodnijeg odnosa čovjek-rijeka, razvoj sadržajnije šetnice uz vodotok, mogućnost implementacije vodenih sportova, plovidbe manjim čamcima i si., povezivanje s zonom oko umjetnog jezera Popov jarak, te pružanje mogućnosti uređenja prostora oko jezera kako bi isti bio atraktivan za odmor, druženje i prezentaciju turističko-edukativnih sadržaja i dr. Detalji o zahvatu se nalaze u Elaboratu zaštite okoliša izrađenom u lipnju 2020. godine od strane ovlaštenika „Vodoprivredno-projektni biro“ d.d. iz Zagreba, Ulica grada Vukovara 271, a koji je objavljen uz ovu Informaciju na internetskim stranicama Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupaniia.hr putem linka: https://www.zagrebacka-zupaniia.hr/ustroistvo/upravni-odiel-za-prostorno- uredenie-gradniu-i-zastitu-okolisa/oglasna-ploca/ - Odsjek za zaštitu okoliša - OSPUO, SPUO, OPUO, PUO), Grada Ivanić-Grada (www.ivanic-grad.hr) i Grada Vrbovca (www.vrbovec.hr).

Sažeti opis postupka

Nositelj zahvata je uz zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš dostavio Elaborat zaštite okoliša. Temeljem Elaborata traže se mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S o tome je li potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš za predmetni zahvat. Nakon razmotrenih mišljenja tijela i/ili osoba određenih posebnim propisima i/ili JLP(R)S i mišljenja javnosti i zainteresirane javnosti, nadležno tijelo će donijeti rješenje, kojim će biti utvrđeno da li je potrebno provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš ili nije.

Nadležna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima - sudionici u postupku:

  1. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Uprava vodnoga gospodarstva i zaštite mora,
  2. Grad Ivanić-Grad,
  3. Grad Vrbovec

Način očitovanja javnosti na informaciju

Javnost i zainteresirana javnost može dostaviti mišljenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš na adresu Zagrebačke županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjeka za zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V, i/ili putem e- maila: [email protected] u roku od 30 dana od dana objave ove informacije pozivom na gornju klasu.

Način informiranja javnosti i zainteresirane javnosti o ishodu postupka

Zagrebačka županija objavit će na svojim službenim stranicama (www.zagjebacka-zupaniia.hr) rješenje doneseno povodom predmetnog zahtjeva.

 

 Dragutin Stopić

PREUZMITE DOKUMENTE: