20.03.2020.

Izvješće s područja Zagrebačke županije

Na području Zagrebačke županije u srijedu 19.03. imamo jednu izliječenu osobu od koronavirusa s istočnog dijela županije, 7 oboljelih osoba sa zapadnog dijela županije (pri čemu je 6 oboljelih kontakt iste osobe) te oko 900 ljudi u samoizolaciji – rečeno je na sjednici Stožera zdravstva Zagrebačke županije.

Sve zdravstvene ustanove na području Zagrebačke županije prilagodile su svoj rad izvanrednim okolnostima te su napravile sve kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Tako se u ispostave domova zdravlja i hitne medicine ulazi kroz jedan ulaz nakon izvršene trijaže, u Ljekarnama Zagrebačke županije pultovi su odvojeni pleksiglasom, a vodi se briga da u prostor ljekarni osobe ulaze postupno. Inače, ljekarne ulažu velike napore kako bi osigurale dostatne količine dezinficijensa.

SB Naftalan i SB za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra postupaju također striktno prema uputama nadležnih institucija, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije ulažu maksimalne napore i apeliraju na građane koji sumnjaju na infekciju koronavirusom da prvo zovu svoje liječnike opće prakse, nakon toga dežurne ambulante pri domovima zdravlja čiji će liječnici u slučaju potrebe kontaktirati dežurne epidemiologe.

Dom zdravlja Zagrebačke županije osigurao je izdvojene lokacije za preglede osoba koje imaju sumnju na infekciju COVID-19 u prostorijama Doma zdravlja, u razdoblju od 0-24 sata i to na lokacijama:

Ivanić-Grad, Omladinska 25, za područje Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline – kontakt telefon 01/2831-174

Velika Gorica, Matice hrvatske 5, za područje Velike Gorice i Jastrebarskog, kontakt telefon 01/6379-717

Samobor, Ljudevita Gaja 37, za područje Samobora, Svete Nedelje i Zaprešića, kontakt telefon 01/3330-746.

Iz Stožera za zdravstvo Zagrebačke županije apeliraju na sve stanovnike da se drže zadanih mjera i preporuka nadležnih tijela kako bi štiteći sebe zaštitili i sve oko sebe. Posebice su naglasili na važnost samoizolacije za sve osobe kojima je ta mjera propisana.