26.11.2020.

Javor Bojan Leš: Godinama se već kao gradonačelnik borim za rješavanje projekta cestarina i podržavam inicijativu

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš danas je primio inicijatore peticije za ukidanje naplate cestarine te svojim potpisom podržao inicijativu kao dodatni argument u višegodišnjoj borbi za smanjenje cijene cestarine.
U razgovoru je napomenuo da se Grad već godinama sustavno bori s ovim problemom koji sa sadašnjim načinom naplate oštećuje građane Ivanić-Grada te ih stavlja u nepovoljni položaj.
Još od rujna 2013. godine putem resornog ministarstva i Hrvatskih autocesta traži se model ukidanja naplate ili barem smanjenja trenutnog iznosa cijene. Slijedom navedenih radnji uspjelo se iznaći privremeno rješenje uređenja županijske ceste Breška Greda – Ježevo, kako bi se osigurao kvalitetniji alternativni pravac kretanja, koji je ujedno nedavno u dogovoru s ministarstvom stavljen u sustav državnih cesta gdje uskoro očekujemo početak radova na rekonstrukciji punog profila cijele dionice s pješačkim nogostupom.
„Upravo čekamo i novi termin sastanka s direktorom Hrvatskih autocesta i Ministrom mora, prometa i infrastrukture, obzirom da smo dobili naznake da su u pripremi novi dokumenti na temelju kojih bi bilo omogućen, za građane Ivanić-Grada, drugačiji obračun cijena.
Građani Ivanić-Grada trenutnim sustavom naplate su višestruko oštećeni s obzirom na to da im se naplaćuje korištenje autoceste do ulaza u Zagreb, što se primjerice stanovnicima Rugvice na naplaćuje, a to je nešto u čemu vidimo i temelj za pravnu tužbu.
Ovim putem pozivam sve građane Ivanić-Grada da svojim potpisom ovu subotu podrže inicijativu za rješavanje ovog problema koji predstavlja dodatni teret, kako za naše stanovnike tako i za naše poduzetnike" – Javor Bojan Leš