02.05.2022.

U Ivanić-Gradu obilježena 27. godišnjica VRA Bljesak

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima obilježena je 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak. Izaslanstvo Gradske uprave predvodio je gradonačelnik Javor Bojan Leš u pratnji zamjenika Tomislava Cuvaja i predsjednika Gradskog vijeća Željka Pongraca.

Osim izaslanstva Grada i Gradskog vijeća, svijeće su zapalili roditelji poginulih branitelja, temeljne i specijalne policije, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka i građani Ivanić-Grada.

Nakon što su položili vijenac u Parku hrvatskih branitelja, predstavnici Gradske uprave zapalili su svijeće kod spomenika hrvatskog ratnog pilota Rudolfa Perešina koji je poginuo na borbenom zadatku u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine.

Podsjetimo, vojno-redarstvena akcija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Foto i tekst: Zoran Ožetski