23.01.2023.

Rješavanje hitnih problema u Domu zdravlja

U Domu zdravlja u Ivanić-Gradu nedostaje liječnika i opreme pa se Grad uključuje u rješavanje hitnih problema.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, g.Javor Bojan Leš, održao je sastanak s privremenom voditeljicom Doma zdravlja Zagrebačke županije - Ispostave Ivanić-Grad Jadrankom Baričević bacc.med.teh. na kojem je upoznat s gorućom situacijom u Domu zdravlja po pitanju manjka liječnika opće medicine.

Voditeljica Baričević izvijestila je gradonačelnika o trenutnoj lošoj situaciji po pitanju organizacije rada zbog manjka osoblja i opreme te da će uzročno-posljedično, ukoliko se ne pronađe neko optimalno rješenje, doći do stvaranja velikih gužvi i nedostatne zdravstvene skrbi u Gradu.

„Nedostaje nam četiri liječnika jer su dosadašnji otišli na specijalizacije, a nedostaje po jedan radiolog i ginekolog“, rekao je gradonačelnik Leš. U tijeku sastanka kontaktirao se i ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. sci. Večeslav Bergman, dr. dent. med. s kojim je dogovorena zajednička suradnja.

„Premda je ispostava Dom zdravlja Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu isključivo u županijskoj nadležnosti te Grad i gradska uprava ne mogu direktno utjecati na organizaciju njegova rada, Grad je spreman za Dom zdravlja osigurati financijsku pomoć za moguća rješenja problema nedostajućeg medicinskog osoblja u nadolazećem razdoblju, kao i uključiti se u sufinanciranje troškova opreme koja nedostaje. Odgovarajuća zdravstvena skrb naših građana je preduvjet kvalitete življenja svih naših sumještana i Grad Ivanić-Grad će se uključiti u organizaciju i financiranje iste“, najavio je Leš.

Nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je sve češći problem, poglavito zbog činjenice da specijalizacije nisu raspisivane dugi niz godina. Ovaj problem nije stoga prisutan samo u Ivanić-Gradu, već i u cijeloj Hrvatskoj jer svugdje pada broj liječnika u obiteljskoj medicini. Grad će uložiti dodatne napore kako bi osigurano kvalitetnu zdravstvenu skrb svojim stanovnicima, poglavito zato što je poznat kao lječilišni grad te neće dopustiti da nemaju učinkovitu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu.