19.12.2013.

Božićni koncert- Roland Grlica i VA "Milka Trnina"


U Maloj dvorani POU Ivanić-Grad u srijedu, 18. prosinca 2013. u 19 sati Božićni koncert održali su Roland Grlica i Vokali ansambl "Milka Trnina" uz vodstvo dirigentice Branke Bubalo Paliske, izvodeći djela Bacha, Čajkovskog, Brittena te hrvatske tradicijske božićne pjesme.

PROGRAM:

Petar Iljič Čajkovski: Koncertna suita iz baleta Orašar
(Marš; Ples šećerne vile, Tarantella, Trepak, Andante maestoso)
Johann Sebastian Bach: Jesus bleibet meine Freude, koral iz kantate BWV 147
Koral Jesu, meine Freude BWV 227
Koral In dulci jubilo BWV 368
Benjamin Briten: A ceremony of Carlos, op. 28
(As Dew in Aprille, This Little Babe, In Freezing Winter Night, Deo gracias)

Hrvatske božićne pjesme

Rodio se Bog (obr. Franjo Dugan st.)
Zdrav Kralj mladi (obr. Vinko Žganec)
Dvorani neba (obr. Franjo Dugan st.)
O pastiri, vječni čuvari (obr. Franjo Dugan st.)
Simo pastiri (obr. Rudolf Matz)

Da Droben vom Berge (Austrijska narodna)
Franz Gruber: Stille Nacht

Roland Grlica (Zagreb, 1995.) započeo je svirati klavir u Osnovnoj glazbenoj školi "Milka Trnina" u Ivanić-Gradu, u klasi prof. Nikoline Pokrajac Kecerin. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, gdje je maturirao u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Trenutno je student klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Sudjelovao je u nizu domaćih i međunardonih natjecanja: Međunarodno natjecanje Zlatko Grgošević (2006. III. nagrada i posebna nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja, 2008. I. nagrada, 2010. I. nagrada, 2012. I. nagrada i posebna nagrada za najbolju izvedbu djela Bečke klsaike); Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa (2007. II. nagrada (regionalno), 2009. I. nagrada (državno), 2011. I. nagrada (državno), 2013. I. nagrada (državno); International Forum Musical Performance and pedagogics Italija (2008. I. nagrada); Međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi- Etide i skale (2010. I. nagrada- apsolutni pobjednik natjecanja); Međunarodno natjecanje "Citta di Gorizia" (2010. II. nagrada, 2012. I. nagrada); EPTA mđunarodno natjecanje za mlade pijaniste (2013. I. nagrada). Nastupao je na mnogim festivalima kao što su Memorijal Darko Lukić u Osijeku, Međunarodna revija mladih pijanista Rogaška Slatina , "24 sata Chopena" u Zagrebu, Festival komorne glazbe "Musica Maxima" u Muzeju Mimara. Usavršavao se kod mnogih renomiranih klavirskih pedagoga (Olga Cinkoburova, Ipazzio Ponzeta, Nina Patarčec, Đorđe Stanetti, Vassilia Efstathiadou). Svirao je kao solist uz Zagrebački komorni orkestar i Gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca. Djeluje kao korepetitor u Vokalnom ansamblu "Milka Trnina" i Društvenom zboru Hrvatskog glazbenog zavoda. Gostovao je u mnogim radijskim i televizijskim emisijama.

Vokalni ansambl "Milka Trnina" amaterski je pjevački zbor. Djeluje od 1976. godine, prvo kao Dječji pjevački zbor OGŠ "Milka Trnina", zatim Djevojački zbor, a zadnjih 15 godina djeluje u mješovitom pjevačkom sastavu. Repertoar Zbora obuhvaća gotovo sva glazbena razdoblja. Članovi Zbora s ponosom ističu da djeluju u rodnom kraju naše najveće operne zvijezde Milke Trnine, te svojim radom i rezultatima nastoje opravdati ime koje nose. Od 1987. do 2006. godine Zbor nastupima prati dodjelu godišnje nagrade "Milka Trnina", koju zaslužnim hrvatskim glazbenim umjetnicima dodjeljuje Udruga glazbenih umjetnika Hrvatske, prvo u Vezišću (rodnom mjestu Milke Trnine), a zadnjih 15 godina u HNK-u Zagreb.
VA "Milka Trnina" dobitnik je brojnih priznanja i nagrada: na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu nastupili su šest puta (dvije zlatne plakete, dvije srebrne plakete, dva puta osvojen Pehar Društva hrvatskih skladatelja za najbolju interpretaciju skladbi hrvatskog autora); na Europes Musikfestival Fur Jugend, Neerpelt u Belgiji Zbor je nastupio tri puta i svaki puta osvojio prvu nagradu (u konkurenciji oko 100 zborova); Svjetski festival zborova, Nantes u Francuskoj (Zbor je osvojio 7. mjesto u konkurenciji 30 zborova); Europski glazbeni festival zborova, Olomouc u Češkoj (1. nagrada u kategoriji komornih zborova); Međunarodni festival adventske i božićne glazbe, Bratislava u Slovačkoj (srebrna medalja u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova).
Zbor od početka vodi prof. Branka Bubalo Paliska.

Branka Bubalo Paliska diplomirala je teoretsko-pedagoški smjer na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Djelovala je kao nastavnik solfeggia u OGŠ "Milka Trnina" u Ivanić-Gradu, a od 1989. godine radi na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu kao predavač glazbene grupe predmeta.
Povodom 25. obljetnice umjetničkog rada, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodijelilo joj je plaketu kao priznanje za uspješan rad s Ansamblom. Posebno priznanje, plaketu, dodijelila joj je i Zagrebačka županija 2005. godine za poseban doprinos u kulturi i glazbenoj umjetnosti Zgarebačke županije.
U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić-Grad i Koncertnom direkcijom iz Zagreba utemeljila je 2003. godine u Ivanić-Gradu međunarodni festival zborova "Glazbene svečanosti Milka Trnina". S vokalnim ansamblom "Milka Trnina" sudjelovala je u programima svih održanih festivala.
Član je Hrvatskog društva glazbenih teoretičara, Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika, Udruge (glazbene) "Carl Orff" i Udruge štovatelja Milke Trnine.

pc184033.JPG   pc184035.JPGpc184037.JPGpc184044.JPGpc184049.JPGpc184067.JPGpc184070.JPGpc184073.JPGpc184079.JPGpc184081.JPGpc184087.JPG