23.12.2013.

Gradonačelniku uručen Eko Kalendar 2014. i strip Dobro jutro Striček Basariček


pc234129.JPGGradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš primio je 23. prosinca 2013. godine ravnateljicu OŠ Stjepana Basaričeka Vlatku Koletić, predsjednika udruge Zlatno doba Vitomira Čanađiju i Vesnu Seletković iz udruge Zlatno doba i knjižničarku u OŠ Stjepana Basaričeka.

Tom prigodom gradonačelniku je uručen nagrađeni Eko kalendar 2014. i   eko strip "Dobro jutro striček Basariček" u čiju je realizaciju i tiskanje financijski potpomogao i Grad Ivanić-Grad.

Podsjetimo, projekt Eko kalendar 2014. je edukativna i kreativna dopuna nacionalnoj kampanji Zelena čistka 2013. u koju su bili uključeni i svi učenici i djelatnici škole. Izradili su ga učenici četvrtih razreda OŠ Stjepana Basaričeka. Likovni radovi nastali su na likovnoj radionici u eko kutiću, pod stručnim vodstvom strip crtača, ilustratora, književnika i tvorca brojnih društvenih igara za djecu i odrasle Svena Nemeta. Likovne radionice održavale su se tijekom proljetnih praznika s ciljem kvalitetnog ispunjavanja i organiziranja slobodnog vremena učenika. Izdvajanje važnih ekoloških datuma i osmišljavanje originalnih eko poruka učenici su izradili sa svojim razrednim učiteljicama i knjižničarkom koja je koordinirala cijeli projekt.

EKO strip sa Stjepanom Basaričekom kao glavnim likom nastao je također uz pomoć strip crtača i ilustratora Svena Nameta, na tekst Malih knjižničara koje vodi knjižničarka Vesna Seletković. Budući da se ove godine obilježila 95.-ta godišnjica smrti (23. ožujka) i 165.-ta godišnjica rođenja (27. travnja) Stjepana Basaričeka, znamenitog ivanićanina  - učitelja i pedagoga, učenici i predstavnici OŠ Stjepana Basaričeka smatraju da bi bilo korisno i zanimljivo učiti iz prošlosti kroz strip, rijetko korišteni medij, putem kojeg učenici rado usvajaju nova znanja.
Strip će se podijeliti svim učenicima na području Grada Ivanić-Grada.

Oba projekta nastala su Eko kutiću koji je školi darovalo Društvo za promicanje zdravijeg i humanijeg življenja Zlatno doba, a otvorenjem Eko kutića u OŠ Posavski Bregi i OŠ Josip Badalić u Ivanićkom Graberju Udruga je donirala ekološki kutak svakoj od osnovnih škola na području Grada Ivanić-Grada.

Gradonačelnik je pohvalio ovakve projekte i odmah rezervirao sto primjeraka Eko kalendara koji će se podijeliti djeci po osnovnim školama, te je izrazio nadu kako će ovi i slični projekti pridonijeti ekološkoj svijesti mladih i pomoći u realizaciji budućih gradskih projekata kao što je primjerice selektivno prikupljanje otpada   predviđeno za početak nadolazeće godine.

pc234130.JPG   pc234134.JPGpc234137.JPG  eko-kutic-graberje-456.jpg  eko-kutic-graberje-460.jpg  eko-kutic-graberje-472.jpg  eko-kutic-graberje-485.jpg  eko-kutic-graberje-487.jpg  eko-kutic-graberje-489.jpg  eko-kutic-graberje-502.jpg