06.12.2013.

Predstavljen projekt EWA- Europsko radno mjesto i alkohol


pc063725.JPGZavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije organizirao je 6. prosinca u prostorijama Hotela Sport konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta EWA- Europsko radno mjesto i alkohol. Projekt je proveden zajedno s brojnim partnerima pod pokroviteljstvom Europske unije i u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu te Neuropsihijatrijskom bolnicom "Dr. Ivan Barbot."

Glavni ciljevi projekta bili su istraživanje alkoholnih politika vezanih uz radno mjesto te izrada europskih smjernica za smanjenje štete vezane uz konzumaciju alkohola na radnom mjestu. Kroz edukaciju radnika i poslodavaca, nastojalo se podići svijest o opasnostima takvog ponašanja u radnoj okolini.
U projektu su sudjelovali partneri iz 12 zemalja Europske unije u kojima je obuhvaćeno skoro 10 000 tisuća radnika dok su u Hrvatskoj bila uključena 746 djelatnika i šest pravnih osoba.

U uvodnom govoru dožupan Zagrebačke županije Rudolf Vujević istaknuo je činjenicu kako je Hrvatska u europskom vrhu kada je u pitanju konzumacija alkohola i da se tom problemu mora pristupiti na lokalnoj razini i unutar samih tvrtki i institucija.

Sami projekt predstavili   su doc.dr.sc Branko Kolarić i dr.sc. Bojana Knežević, a iskustvo provođenja projekta u Hrvatskoj opisali su sami partneri- tvrtke koje su bile uključene u projekt.

Na konferenciji je napomenuto kako alkohol i prekomjerno pijenje povećavaju rizik od nezaposlenosti, izostanka s posla i slabije učinkovitosti na radu. Posljedice su trošak za poslodavca i izgubljena produktivnost. Struktura radnog mjesta i radni stres povećavaju rizik prekomjernog pijenja alkohola te bi alkoholne strategije trebale biti uključene u programe sveukupnog blagostanja radnika na radu.

Ciljane grupe projekta bile su mladi koji tek započinju karijeru te su najosjetljiviji i imaju značajno veći rizik za nezaposlenost; i radnici starije dobi koji unatoč velikom radnom iskustvu imaju najveći rizik od smrti povezane s uporabom alkohola.

Na kraju je istaknuto kako bi problem prekomjernog konzumiranja alkohola trebao biti prioritet europske i nacionalne zdravstvene   politike svih zemalja i da je potrebno donijeti posebne strategije kao što su zabrana oglašivanja, minimalna cijena, oznake za štetnost, smanjena dostupnost i sl.

U ime Grada Ivanić-Grada konferenciji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Željko Posilović.

pc063704.JPG   pc063705.JPGpc063707.JPGpc063711.JPGpc063713.JPGpc063714.JPGpc063717.JPGpc063719.JPGpc063721.JPGpc063723.JPG