11.02.2014.

Održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja


obilne-oborine-ig-6.jpgNa ivanićkom području je u utorak 11. veljače palo 40 do 50 litara kiše po četvornom metru, što je prouzročilo velike probleme na najnižim terenima: pojedine dionice cesta su poplavljene, a bile su ugrožene i kuće i gospodarski objekti na najnižim položajima, te pogon proizvodnje jaja Lukač u Derežanima. Poplavljena su i velika poljoprivredna područja.

Vatrogasna postrojba Ivanić-Grad je intervencije započela oko 11 sati, Vatrogasna zajednica Grada je ubrzo u akciju pozvala i svih 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava, te su angažirani i radnici Ivakopa, Ivaplina i Komunalnog centra Ivanić-Grad  - ukupno oko 100 ljudi. U pogon je stavljeno 15 vatrogasnih crpki za prepumpavanje vode na najkritičnijim mjestima za obranu kuća i drugih objekata, te za prohodnost prometnica, kao i 3 kamiona i 7 manjih vatrogasnih vozila i kombija. Upotrijebljena je i mehanizacija Ivakopa i Ivaplina, a tvrtka Cvipek je dovezla potrebni pijesak za punjenje 1.000 vreća, koje su dale Hrvatske vode. Vreće s pijeskom su korištene za obranu kuća od poplave, te za preusmjeravanje nadiruće vode u kanale.

Za promet su tijekom poslijepodneva i večeri zatvorene: dionica državne ceste D43 od Etanske ceste u Ivanić-Gradu do Caginca, uz obilazak preko Kloštra Ivanića. Na dionici državne ceste između Kloštra Ivanića i Caginca su kloštranski vatrogasci kod  «crvenog kipa » također jedva održavali provoznost ceste. Šiftarova ulica u Ivanić-Gradu je poslijepodne potpuno zatvorena za promet.

Tijekom poslijepodneva je gradonačelnik Javor Bojan Leš obišao najugroženije dijelova Grada, te je na njegov prijedlog oko 16,30 prekinuta sjednica Gradskog vijeća, koja je bila započela u 16 sati, a za 19 sati je sazvana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje. U međuvremenu je Ivanić-Grad obišao i sastao se s gradonačelnikom voditelj nadležne Vodnogospodarske ispostave Lonja-Trebež iz Kutine Željko Uzel, te je obećao svu potrebnu pomoć. Gradonačelnik je kontaktirao sa svim ivanićkim poduzetnicima koji raspolažu mehanizacijom, koji su se obvezali angažirati u slučaju potrebe.

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja, čiji je predsjednik zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, uz njega su o viđenom i poduzetom izvijestili gradonačelnik, zapovjednik Vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Darko Zajčić, zamjenik zapovjednika Policijske postaje Ivanić-Grad Davor Jakšić i drugi članovi, te je konstatirano, da je situacija do 19 sati stavljena pod nadzor.

Stožer je odlučio, da se intervencije nastave i tijekom noći, a za ljude na terenu je za 21 sat naručena topla hrana napici, za čiju distribuciju su zaduženi profesionalni vatrogasci.

Gradonačelnik je konstatirao da je do ove situacije došlo dijelom radi objektivnih okolnosti: topljenja snijega i jake dugotrajne kiše, a dijelom radi subjektivnih, jer se nije čistila kanalizacija, te su pri rekonstrukciji nekih prometnica učinjene greške na sustavu odvodnje, koje će trebati detektirati i otkloniti.

Kako Hrvatske vode za noć sa 12. na 13. veljače najavljuju vrhunac novog vodnog vala rijeke Save ivanićkim područjem, koji dolazi iz Slovenije, a ovaj dio Hrvatske je već zasićen velikom količinom vode od otapanja snijega i obilne kiše, Stožer za zaštitu i spašavanje Ivanić-Grada će se sastati i u srijedu 12. veljače.

Kiša je u Ivanić-Gradu prestala padati 11. veljače oko 20 sati.

Tekst: Radojka Šporer/ Foto: Volim Ivanić
obilne-oborine-ig-12.jpg  obilne-oborine-ig-13.jpg  obilne-oborine-ig-14.jpg  obilne-oborine-ig-15.jpg  obilne-oborine-ig-16.jpg  obilne-oborine-ig-7.jpg  obilne-oborine-ig-8.jpg   obilne-oborine-ig-9.jpg  obilne-oborine-ig-10.jpg  obilne-oborine-ig-11.jpg  obilne-oborine-ig-2.jpg  obilne-oborine-ig-3.jpg  obilne-oborine-ig-4.jpg   obilne-oborine-ig-5.jpg  stozer-zastite-i-spasavanja-1.jpg  stozer-zastite-i-spasavanja-2.jpg