19.10.2014.

10. Bučijada Ivanić-Grad - drugi dan

U organizaciji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, Komunalnim centrom, Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom,  DVD  Deanovec, mjesnim odborima, dječjim vrtićima, školama, udrugama, KUD-ovima, GDCK Ivanić-Grad, ugostiteljima i građanima Ivanić-Grada, pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, medijskim pokroviteljstvom Obiteljskog radio Ivanića, Portala Volim Ivanić i Radio 101, te uz sponzorstvo INA d.d. i Zagrebačke banke, u Ivanić-Gradu je 18. i 19. listopada 2014. godine održana tradicionalna, gospodarsko-turistička, gastronomska i ove godine jubilarna 10. Bučijada.

Na više lokacija u Gradu održani su izložbeno-prodajni sajmovi, pa se tako na gradskoj tržnici Maznica nalazio izložbeno-prodajni sajam buča, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda, na vanjskom dijelu tržnice Maznica održan je Sajam eko hrane/SEH članova Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske. U šatoru u Moslavačkoj ulici bio je izložbeno-prodajni sajam bučinog ulja proizvođača s područja cijele Hrvatske. Na Trgu Vladimira Nazora i u Ulici kralja Tomislava održan je izložbeno-prodajni sajam eko-etno suvenira. Manifestacija je okupila 230 izlagača iz cijele Hrvatske te oko 20.000 posjetitelja.

Na dvodnevnom sajmu predstavila su se svojim bučama, proizvodima i jelima od buča, te mnoštvom poljoprivrednih i drugih proizvoda obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, škole i pojedinci ne samo s područja Grada Ivanić-Grada i okolice već i sa šireg područja Hrvatske.

I ove godine su članovi Fašničke udruge „Žaba“, kao maskote „Vesele buče“ oba dana pratili oko tisuću putnika vlaka „Bučko express“ iz Zagreba.

Dvodnevnu manifestaciju otvorili su gradonačelnik Javor Bojan Leš i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, a otvorenje su nastupom upotpunile Ženska vokalna skupina „IVE“ I Twirling klub Ivanić.

U sklopu manifestacije održan je Stručni skup „Bučino ulje kao dodatak prehrani“  na kojem je predstavljen LAG Moslavina koji je i suorganizator skupa.

Organizacijom sajma bučinog ulja s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja promoviraju se proizvođači bučinog ulja iz cijele Hrvatske, udruženih u Udrugu proizvođača bučinog ulja RH. Na izložbeno-prodajnom sajmu bučinog ulja koji broji 24 izlagača prodano je 3.000 litara bučinog ulja te su se posjetitelji mogli educirati o bogatom, specifičnom i jedinstvenom okusu bučinog ulja te o koristima u kulinarstvu.

Uz bogat kulturno-zabavni program za sve generacije, posjetitelji su mogli vidjeti narodne običaje, brojne izložbe te posjetiti tradicijski čardak.

Ove godine Društvo prijatelja prirode organizirali su dvodnevne susrete pa je u subotu održan 1. susret planinara na koji se odazvalo 350 učesnika iz 24 planinarskih društava. U nedjelju su organizirali pješački obilazak Poučne staze šume Žutica na koji se odazvalo 30-ak posjetitelja.

Za najmlađe posjetitelje održano je dvadesetak edukativnih radionica, igraonica, kazališnih predstava te vožnja buča kočijom s Pepeljugom i Princem u kojoj se vozilo tristotinjak djece svaki dan te eko dvorište sa slamom Mjesnog odbora Posavski Bregina kojem je zastao svaki posjetitelj Bučijade.

Restorani s područja Grada i ove su se godine iskazali kao pravi ugostitelji te tijekom cijelog mjeseca nude bogat izbor jela od buča. U Moslavačkoj ulici postavljeni su šatori u kojima su se nudila  jela od buča do  mesnih jela s umacima od tikvica i buča.

U subotnjim večernjim satima posjetitelje Bučijade zabavljali su Supernova band, a nakon njih pjevač Neno Belan s pratećim bendom.

U nedjelju je naša sugrađanka, novinarka Danka Derifaj primila lentu kume ovogodišnje jubilarne 10. Bučijade.

Tradicionalna dodjela nagrada 10. Bučijade održala se na glavnoj pozornici na Trgu Vladimira Nazora. Nagrade su dodijeljene u 19 kategorija, najuspješnijim u haiku i foto  natječaju, izboru najmanje i najveće buče, štanda, izloga, okućnice, instalacije s bučom,  slatkog i slanog kolača od buče i ugostiteljskog objekta. Sretnim dobitnicima nagrade su uručile direktorica TZG Ivanić-Grada Ankica Bešter i kuma 10. Bučijade, novinarka Danka Derifaj.

U poslijepodnevnim satima posjetitelji Bučijade uživali su u koncertu glazbenih sastava Extra band i Dusty hats.