03.10.2014.

Podizanje stećka na Spomen području Trokut

Zajednica udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar-Ivanić i Križ (ZUDR), kao nositelj i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata ́91 (UHDDR ́91) Otok Ivanić, kao operativni izvršitelj u partnerstvu s Gradom Ivanić-Grad, te Općinama Kloštar Ivanić i Križ podiže na Spomen području Trokut-Novska stećak na kojem će biti uklesana imena 16 poginulih branitelja s područja Otoka Ivanića, koji su svoj život položili na oltar Domovine na zapadno slavonskom ratištu u periodu 1991-1995. godine. Riječ je o monolitu teškom 5,5 tona na kojem će biti uklesana imena poginulih branitelja: Jozo Čalušić, Zdravko Katić, Marijan Lažeta, Renato Smolčić, Josip Konečni, Josip Tkalčević, Igor Philips, Đuro Brkanić, Željko Brenc, Marijan Presnec, Ivica Domitrović i Damir Đenđeš iz 65. samb. Ivanić-Grad, te Igor Fiket Mladen Dijanek iz 1.GB “Tigrovi”, Rudolf Perešin iz HRZ iZdravko Malnar pripadnik MUP-a koji nisu dočekali oslobođenje naše Domovine, ali su dali velik doprinos njenoj obrani i stvaranju.

Stećak, kojeg predstavlja granitni monolit s imenima poginulih branitelja, na kojoj je ugraviran i hrvatski grb, bit će dio Spomen područja poginulim braniteljima na zapadno slavonskom ratištu 1991-1995. kojeg je osmislila projektantska kuća “Odak i Silađin” i po čijoj se zamisli gradi i proširuje ovo Spomen područje. Naime, do sada su podignute stečke imali gradovi Samobor, Sveta Nedelja, Vrbovec, Dugo Selo i Bjelovar te Križevačko-koprivnička županija. Ove godine stečke svojim poginulim braniteljima pored Otoka Ivanića podižu još 1. GB “Tigrovi” i Grad Novska. Sva tri stečka izradilo je kamenoklesarstvo Jerbić iz Svete Nedelje, a krajnji rok za postavljanje je 10. listopad ove godine. Sredstva za podmirenje svih troškova podizanje ovog monolitnog obilježja za poginule branitelje Otoka Ivanića, u visini 170.000,00 kuna, osigurana su putem natječaja od strane Ministarstva branitelja u iznosu od 120.000,00 kuna, te uplatama Grada Ivanić-Grad te Općina Kloštar Ivanić i Križ u iznosu 50.000,00 kuna.

Svečanost odavanja počasti poginulim braniteljima na zapadno slavonskom ratištu svake se godine obilježava 29. listopada, na dan kada je 1991. godine, upravo na području Zapadne slavonije, započela oslobodilačka operacija “Orkan ́91″, prva uspješna operacija Hrvatske vojske kojom je oslobođen velik dio teritorija kojeg su do tada držali JNA i pobunjeni srbi i četnici. Kao i do sada i ovogodišnja svečanost održat će se pod najvišim državnim pokroviteljstvom, a organizator ovogodišnjeg okupljanja na Trokutu bit će Bjelovarsko-bilogorska županija. Tom prilikom ZUDR organizira zajednički odlazak s područja triju lokalnih uprava na Spomen područje Trokut-Novska o čemu ćemo detaljno obavijestiti branitelje, porodice poginulih i sve građane Otoka Ivanića.

Tekst: Leo Ordanić