01.09.2014.

Obilježena obljetnica 10. godišnjice smrti Ivana Lackovića Croate

Ivan Lacković Croata, hrvatski likovni umjetnik, osim što je proslavio Hrvatsku svojim likovnim djelima, 1991. god kao dragovoljac je pristupio 65. samostalnoj bojni Ivanić-Grad te s ostalim suborcima dao doprinos stvaranju neovisne Hrvatske. Zato je u organizaciji Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada, općina Kloštar Ivanić i Križ i Grada Ivanić-Grada U Ivanić-Gradu održana je u petak, 29. kolovoza 2014. godine večer sjećanja i zahvale povodom 10.godina od smrti Ivana Lackovića Croate.

Večer zahvale i sjećanja započela je svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Petra Apostola Ivanić-Grad koju je predvodio sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić zajedno sa svećenicima Ivanićgradskog dekanata. U uvodnoj je riječi župnik, mons. Josip Čorić predstavio Ivana Lackovića Croatu kao iznimnog čovjeka koji je stvarao umjetnička djela, ali i bio čovjek velikog duha koji ga je odveo u rat u kojem se borio svojim slikama i crtežima. Sisački biskup, mons. dr. Vlado Košić, u homiliji je produbio tu misao. Usporedio je mučeništvo Ivana Krstitelja s ljudima koji su se u Domovinskom ratu borili za pravdu, a jedan je od njih bio i Croata. Ivan Lacković nosio je hrabro ime Croata i time naglašavao svoje hrvatstvo, a do kraja je to pokazao pristupivši 65. samostalnoj bojni. Ono što je vidio na ratištu prikazivao je na svojim slikama, crtežima i grafikama, osobito u seriji ratne tematike. Zato tu ima slika razaranja gradova, sela, ubijanja ljudi i životinja, a čest je motiv koji se pojavljuje i crkva. Mons. Košić naglasio je i Lackovićevo političko djelovanje jer je bio saborski zastupnik u dva mandata te je tako zaokruženo predstavljanje Lackovića Croate kao čovjeka vjernika koji u vidu djelotovorne ljubavi, aktivno, ali mirnim načinom, sudjeluje u obrani dostojanstva Hrvatske.

Drugi je dio večeri održan u Maloj Sali Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad. Taj je dio započeo otvaranjem izložbe slika i crteža Ivana Lackovića Croate koje je Croata darovao pripadnicima 65. samostalne bojne te fotografija s ratišta na kojima je Croata sa suborcima. Izložbu je otvorio Darko Gerić, pripadnik 65. samostalne bojne i voditelj te zbirke.

U nastavku večeri minutom šutnje je odana počast Croati, ali i svim poginulim braniteljima. Goran Leš, predsjednik Zajednice udruga proizišlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar-Ivanić i Križ obratio se skupu pozdravivši okupljene i izrazivši ponos i radost što je Croata bio član 65. samostalne bojne. Gosp. Božo Biškupić, bivši ministar kulutre Vlade RH i dobar prijatelj Croate, unatoč svojoj spriječenosti prisustvovanja ovoj večeri, darovao je ovom prigodom 10 Lackovićevih grafika iz svoje privatne zbirke u želji da one budu dio trajnog postava budućeg gradskog muzeja u Ivanić-Gradu. Dar je svečano uručen gradonačelniku gosp. Javoru Bojanu Lešu koji je u prigodnom govoru i sam izrazio želju da se što prije uspostavi gradski muzej.

Povjesničarka umjetnosti, gđa Vida Pust Škrgulja u svom je izlaganju predstavila Croatu s nekoliko aspekata. Prvo je predstavila značajnije događaje iz njegovog života koji su svakako utjecali na njegov likovni izričaj (ratovi – Drugi svjetski i Domovinski rat; tragična smrt oca; pripadništvo hlebinskoj školi naivnog slikarstva, mentorstvo Krste Hegedušića). Potom je ukratko analizirala njegov likovni izričaj predstavivši pomak od čiste naive ka realističnim elementima slikarstva, ali potom i simbolizmu i nadrealizmu. U svojim je slikama ipak najviše pozornosti pridavao čovjeku i životu koje je smatrao najvećim vrijednostima. Kao umjetnik, zapravo je kroz svoj likovni izričaj istraživao što to život jest, ali svjestan njegove cijene. Tu se može dodati i crvena boja i simbol krvi u zbirci ratnihcrteža „Crveno i crno“. Na kraju ovog dijela je gđa Vida Pust Škrgulja usporedila je njegov likovni izričaj s najvećim svjetskim majstorima likovne umjetnosti i prešla u treći dio izlaganja u kojem je predstavila važnost sakralnih tema, veličanja života, čovjeka i dostojanstva žene te naglasila da je ova specifičnost Croatinog izričaja zapravo slika njegove osobnosti koja je uvijek težila dobru, pomirenju, neosvećivanju i praštanju i da baš zbog toga on taj čovjek čiju je vrijednost veličao.

Iduće izlaganje održala je bivša dugogodišnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad, gđa Palma Klun Posavec. Govorila je o svojim iskustvima s Croatom koji je sudjelovao u mnogim crkvenim, kulturnim i dobrotvornim događanjima u tadašnjoj općini Ivanić-Grad, ali i osobnim susretima koji su se dogodili tokom te suradnje. Posebno je naglasila sudjelovanje u akciji „Dobro je činiti dobro“, prodaju njegovih čestitki za pomoć djeci roditelja stradalih u ratu, izbjeglicama. Kroz tu je suradnju upoznala veliko srce Croate, njegovu dobrotu i spremnost na pomoć svakome tko to zatraži. Istaknula je i da je svaki susret s njim bio značajan i nadahnjujuć događaj i da joj je čast što je poznavala takvog čovjeka.

Zadnje je izlaganje održao gosp. Ivan Janković, dozapovijednik 65. samostalne bojne koji je govorio o dargovoljstvu i pripadnosti Croate Bojni. Također je govorio o veličini ovog čovjeka koji je oplemenio cijelu bojnu; njegovoj skromnosti jer nikada nije imao težnje za višim činovima nego je rado bio vezist povezavši to sa svojim temeljnim, poštarskim obrazovanjem. Njegov je doprinos za 65. Bojnu, uz sve prethodno izgovoreno još i veći jer je inicirao i bio suautor prve monografije o 65. samostalnoj bojni.

Na kraju večeri prikazan je isječak iz filma o 65. Bojni u kojem sam Lacković Croata govori o životu i kako je govor završio – svojim životnim programom. Tekst je to umjetničkog izričaja u kojem je savršenom lakoćom iskrenog vjernika i domoljuba povezao mnogobrojne biblijske izričaje sa svakodnevicom ondašnjeg ratnog, ali i sadašnjeg tjeskobnog vremena. Temeljna je poruka cijelog izričaja mir i praštanje, hrabrost u tjeskobi i patnji i prepuštanje konačnog suda Bogu. Tekst je to koji izaziva svakog čovjeka da razmisli o svojoj ljudskosti, odnosu s Bogom i bližnjima i odnosu prema Domovini.

Uz taj tekst, u večeri je pročitan i Lackovićev tekst koji je sastavio povodom prve obljetnice formiranja 65. samostalne bojne, koji je objavljen 7. kolovoza 1992. u spomenutoj monografiji. Također je riječ o tekstu koji je poruka spomena i ohrabrenja svima koji su se uključili u obranu domovine Hrvatske. Taj tekst pročitala je voditeljica programa, gđica Valentina Kanić. Svoj glazbeni doprinos ovoj večeri dao je i Vokalni ansambl „Milka Trnina“ izvedom skladbe Laudate Dominus W. Amadeusa Mozarta i skladbe Ivana Zajca Domovini i ljubavi, kao i Vokalni ansambl „Ive“ podravskim pjesmama Pokraj vode Drave i Alaj’ je divan podravski kraj.

Valentina Kanić