04.09.2014.

Ponovno uspostavljen promet skelom Dubrovčak Lijevi - Dubrovčak Desni

U ponedjeljak 1.rujna 2014. godine u 6.30 sati, nakon nešto više od pola godine stanke, ponovno je u prometu skela “Martinska Ves” na relaciji Dubrovčak Lijevi – Dubrovčak Desni. Razlog prestanka prometovanja skele je tragično stradavanje dugogodišnjeg skelara – Borisa Sučeca, koji je skelom upravljao punih 17 godina.

Povodom ponovnog početka rada skele koja je uz mnoštvo problema ipak ponovo spojila dvije savske obale, na skeli u Dubrovčaku Lijevom sastali su se gradonačelnik Grada Ivanić-Grada g. Javor Bojan Leš i načelnik općine Martinska Ves g. Stjepan Ivoš.

Gospodin Ivoš se ispričao na neprometovanju skele koja je izuzetno važna prometna točka stanovnicima dvaju Dubrovčaka i pojasnio razloge zbog kojih je prestala prometovati. 

Za ponovno funkcioniranje skele (odnosno dvije skele jer Općina Martinska Ves osim skele u Dubrovčaku vlasnik je i skele u Tišini), potrebno je bilo iz općinskih sredstava osigurati oko 500.000.00 godišnje napominje g.Stjepan Ivoš i objašnjava kako spomenuta sredstva pokrivaju plaće djelatnika i kojih je po novom ustroju na dvije skele potrebno pet.
Iako je pokojni Boris skelom upravljao sa završenom osnovnom školom, novim pravilnikom to više nije moguće pa su novi djelatnici morali položiti odgovarajuće ispite za upravljanje ovim plovilom.
Općina Martinska Ves nije mogla namaknuti navedena sredstva pa je u suradnji sa Sisačko-Moslavačkom i Zagrebačkom županijom, Ministarstvom prometa i veza te uz značajnu pomoć grada Ivanić-Grada zajednički uspjela osigurati sredstva.

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada g.Javor Bojan Leš zahvalio se g. Ivošu na inicijativi, organizaciji i ogromnom trudu na osiguranju sredstava za financiranje rada skele u 2014. godini i naglasio kako će Grad Ivanić-Grad sukladno postignutom sporazumu s Općinom Martinska Ves u proračunu za 2015. godinu osigurati sredstva za sufinanciranje rada skele. Skela u Dubrovčaku Lijevom osim što je dio naše tradicije, mještanima ovog našeg posavskog mjesta najbolja je poveznica prema gradu Sisku i Sisačko-Moslavačkoj županiji naglasio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.